Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Partene møtes hos Riksmekleren

Partene i Norwegian-streiken skal møtes på fredag. Det opplyser riksmekler Nils Daleide til tv-kanalen NRK.

— Det stemmer at det er avtalt et møte mellom partene, sier Lasse Sandaker-Nielsen til nyhetsbyrået NTB.

Sandaker-Nilsen er informasjonssjef i Norwegian. Han sier at selskapet vil ha en løsning på konflikten.

— Konflikten har vart altfor lenge. Den har rammet altfor mange passasjerer, sier han.

Riksmekler Nils Daleide bekrefter at det blir samtaler mellom NHO luftfart og Parat. Det melder tv-kanalen NRK. Møtet blir klokken 13.00 fredag.

Pilotene og Norwegian har begge ønsket nye møter. Derfor er det er grunnlag for å samtale om en mulig løning på streiken. Det mener riksmekleren.

Det er fagforeningen Parat som organiserer pilotene i Norwegian Air Norway. De er uenige med ledelsen om pensjon, arbeidstid, forsikring og lønn.

Pilotene har streiket siden lørdag. Nesten alle innenriksflyginger i Skandinavia har vært innstilt siden onsdag. Rundt 100.000 passasjerer har så langt blitt rammet av streiken.

To danske fagforbund har varslet at de vil streike i sympati med Norwegian-flygerne. Nordisk transportarbeiderforbund (NTF) har sagt at flere bør gjøre det samme. Det viser at arbeidslivet og konfliktene blir mer internasjonale, mener arbeidslivsforsker Jørgen Stamhus. Han er forsker ved Aarhus Universitet.

– Dette er begynnelsen på et annet bilde av hvordan arbeidsmarkedet og konflikter kommer til å se ut i framtiden, sier Stamhus.

– Arbeidsgivere presser på for å kunne sparke og ansette på tvers av landegrensene. Arbeidstakerne må stille opp med en internasjonal motreaksjon for å kunne stå imot, sier forskeren.