Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Partilederne leser for deg

Synes du det er vanskelig å lese lange parti-programmer og brosjyrer? Nå kan du høre lederne for de politiske partiene fortelle om partiene for deg.

– Vi synes det er viktig at folk får vite hva partiene står for, siden det snart er valg. Men det kan ta tid å lese programmene til alle partiene. Og det er jo ikke alle som er så glade i å lese. Derfor ba vi politikerne lese inn en presentasjon. Der forteller de hva deres parti er mest opptatt av, sier Håkon Havik. Han er daglig leder i Ordflyt.

Ordflyt er egentlig et program for lydbøker. Du kan laste det ned på datamaskinen din gratis. Så kan du høre på bøker. Men nå kan du også høre partiene snakke om politikken sin.

– Vi spurte partiene om de ville være med. Alle sa ja. Det er morsomt å høre hvordan de presenterer seg. Her kan du få vite det viktigste om alle partiene, uten å bruke mye tid, sier Havik.

Partiene fikk selv velge hvem som skulle fortelle om deres politikk. Alle unntatt Sosialistisk Venstreparti (SV) valgte å la partilederen gjøre det, sier Havik.

SV valgte å la Heikki Holmås fortelle. Han er SVs talsmann i saker som har med kommune-politikk å gjøre. Han sitter også på Stortinget.

Politikerne fikk beskjed om å late som det satt en person foran dem. Så skulle de fortelle personen om de viktigste sakene partiet deres er opptatt av. Havik syntes det var spennende å følge med på hvordan de løste oppgaven.

– Det er jo ikke uvanlig å høre parti-lederne snakke. De er i mange debatter på TV for eksempel. Men da avbryter de hverandre stadig vekk. De får sjelden snakke lenge. Dessuten handler debattene ofte om et spesielt tema. Her får de snakke uten avbrytelser. Og de får snakke om akkurat hva de vil, sier han.

Partiene valgte selv hvor lang tid de trengte for å fortelle om partienes politikk. Det var store forskjeller. Siv Jensen trengte bare fire minutter. Da hadde hun sagt det hun ville si om politikken til Fremskrittspartiet (Frp). Holmås derimot, snakket om SV i 20 minutter. De fortalte også om politikken sin på veldig ulike måter.

– Trine Skei Grande fra Venstre hadde ikke skrevet ned hva hun skulle si. Hun snakket i vei på en avslappet måte. Vi trengte bare ett opptak, så var hun ferdig. Andre hadde skrevet alt på forhånd, og leste det opp, forteller han.

Politikere er veldig vant til å snakke for seg. Men også de kan bli nervøse når de kommer i et studio, forteller Havik.

– Flere syntes nok det var litt vanskelig. De ble nok litt nervøse. Da måtte vi gjøre opptak flere ganger.

Du kan laste ned programmet Ordflyt til datamaskinen din. Der kan du høre presentasjonene. Du kan også høre lydbøker. I løpet av høsten vil du også kunne høre lydbøkene på smart-telefoner og iphone telefoner.

Hvis du ikke vil laste ned programmet, kan du likevel høre parti-lederne fortelle. Det kan du gjøre på bloggen til Ordflyt.