Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Piloter streiker

Det er brudd i forhandlingene om lønn i flyselskapet SAS. Seks flygere er tatt ut i streik.

De norske flygerne i flyselskapet SAS var misfornøyde med forhandlingene om lønn. De mente SAS ville bestemme alt innholdet i den nye avtalen om lønn. Flygerne brøt derfor meklingen torsdag morgen. Dermed er det streik i selskapet.

– Vi kan ikke akseptere at SAS bestemmer en tariffavtale som betyr enda dårligere betingelser for oss. Vi mener den går ut over flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier Rune Sundland. Han er fungerende leder i Norsk Cockpitforbund.

I første omgang tas seks flygere ut i streik fra og med 21. mai. De er fra SAS sine lange ruter. Streiken blir trappet opp litt og litt gjennom pinsehelgen. Pitotene vurderer hele tiden om alle 312 flygere skal tas ut.

Meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Cockpitforbund har pågått siden mandag. De skulle forsøke å få til en helt ny tariffavtale for Cockpitforbundets medlemmer. Klokka 05.20 torsdag ble meklingen avsluttet uten resultat. Dermed er det streik, melder forbundet.

I første omgang får streiken bare mindre følger for SAS' flyginger fra Norge. Det er fordi få flygere er tatt ut. Det er først og fremst i Sverige at det kan bli større følger for passasjerene.

Rundt 300 flygere er med i Svensk pilotförening. De satt torsdag morgen fortsatt i mekling med SAS-ledelsen. Deres medlemmer i SAS ville bli tatt ut hvis meklingen ender i konflikt. Det hadde forbundet varslet. Men partene i Sverige ble enige. Dermed ble det ikke streik.

I Norge vil streiken bare få følger for noen få flygninger. Det melder selskapet i en melding til sine passasjerer De seks flygerne som først tas ut i streik, flyr alle ruter over Atlanterhavet.

SAS ber passasjerer uansett sjekke om deres flyginger går som planlagt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen. Men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», står det i meldingen.

LES MER HER: Klare til å streike