Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Politiet måtte stoppe festing i natt

Fadderuka er i gang. Flere steder i landet måtte politiet bryte inn og avslutte store fester. Festene ble holdt i parker og hjemme hos studenter.

Mange har vært på fest i løpet av natta. På St. Hanshagen i Oslo måtte politiet avslutte en større fest med rundt 150 deltakere. Fester i Stensparken og Uranienborgparken ble også avbrutt. Politiet sier at de har fått dem som festet til å rydde opp etter seg.

– Vi tok parkene nå. Så får vi se om vi må innom en del private fester også utover natta. Det sa Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt i ett-tiden i natt.

Like etter klokken to sier Kråkenes at politiet har begynt jobben med å stoppe hjemme-festene. Det er først og fremst på Oslo Vest politiet får mange klager om festing.

– Vi har begynt å kjøre ut til festene. Men det tar altfor mye tid. Vi prioriterer andre viktige ting. Likevel er det er noen adresser vi får veldig mange klager på, sier Kråkenes.

Han sier at de som har festet i første omgang får beskjed å avslutte festen. De som ikke hører etter, vil få bøter.

Les også: Politet skal stoppe drikking i Oslos parker

Det kom også mange meldinger om fester i Trondheim natt til onsdag. Politiet i Trondheim er oppgitte over studenter som holder naboer våkne for tredje natta på rad. De ber studentene ta ansvar.

En fest i Tromsø fortsatte selv etter at politiet hadde avbrutt den. Det var en fest i en student-bolig.

– Da vi kom første gang trakk studentene inn på rommene. Men så ringte vekteren tilbake og sa at de hadde startet opp igjen. Da sa vi at hvis vi må komme tilbake en gang til, så blir de anmeldt. Det sier Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt til NTB.

Etter store fester natt til tirsdag i Oslo, truet byrådsleder Raymond Johansen med bøter for drikking på offentlig plass.

– Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du drikker i parken, kan bli svært dyr, advarte han på en presse-konferanse.

Bøter for drikking på offentlig sted ligger på omtrent 2.500 kroner. Johansen truet også med å avlyse fadderuka, dersom situasjonen ikke bedret seg.

Les også: – Hvis smitten øker mye nå, må vi stenge hele landet

NRK har snakket med studenter som innrømmer at de trosser byrådslederens beskjed om å droppe park-festingen. Det får rektor ved Oslo Met til å reagere.

– Det er ikke klokt å samle seg i store grupper. Det blir enda vanskeligere å respektere kravet om avstand når man drikker. Jeg skulle ønske studentene fant andre måter å markere starten av semesteret på. Det sier rektor Curt Rice.

Også i Bergen fortsatte festingen tirsdag kveld. I Nygårdsparken var det flere grupper studenter som festet tirsdag. Noen rolig i små grupper, andre steder var det full fest. Det skriver Bergensavisen.

– I min gruppe sitter vi med grei avstand fra hverandre. Men jeg ser jo at det er noen som tar litt mer hensyn til reglene enn andre. Jeg håper ikke fadderuken blir avlyst, og satser på at det går greit. Det sier Vegard Avseth, som skal i gang med studiene på Høgskolen på Vestlandet.

En student som deltok i festene i Nygårdsparken mandag, testet tirsdag positivt for korona.

– Det er vanskelig å arrangere fadderuke og holde smittevernet på plass samtidig, sier student Herman Villanger til Bergens Tidende.