Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Populært med tradisjonell norsk påske

Åtte av ti nordmenn drar på påskeferie i Norge. Stadig flere feirer påsken på hytta med venner og familie. Aller helst er de ute og står på ski.

Åtte av ti nordmenn skal feire påsken på hytta i år. Bare én av fem skal på ferie til utlandet. Det viser en undersøkelse gjort av TNS Gallup for NHO Reiseliv.

Nordmenn elsker tradisjoner og å være med venner og familie, mener Kristin Krohn Devold til NTB. Hun er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Mange opplever usikkerhet og utfordringer for tiden. Å samle familie og venner i naturen og være sammen er nok ekstra viktig nå, sier Krohn Devold.

Flere nordmenn enn tidligere skal ha en «typisk» påske i år. De skal være på hytta, stå på ski, være ute og være sammen med venner og familie.

Også de som drar til utlandet har lignende planer. De skal stå på ski eller være på hytte eller feriehus. Flere skal bo hos venner eller familie under ferien i utlandet. Dette er en merkbar forandring fra tidligere. Da var målet med utenlands-reisen å spise og drikke godt, og å oppleve kultur.

Dyrere norsk krone gjør også at noen dropper å reise til utlandet i påsken. Krona er blitt dyrere på grunn av nedgangen i oljepris siden sommeren i 2014. Nå er det billigere å være i Norge enn å dra til utlandet. Dermed får Norge også flere turister enn vi er vant med.

Likevel viser undersøkelsen fra NHO Reiseliv at mange nordmenn ikke bryr seg om at utlandet har blitt dyrere. De drar på utenlandsferie i påsken uansett. Dårlig økonomi virker heller ikke til å bety noe for reisevanene våre.

Men flere reiseselskaper tror at den dyre, norske krona påvirker oss på andre måter.

– Det er billigere for utlendinger å komme hit. Til oss kommer det stadig flere turister. Ved jul og nyttår hadde vi rekordmange svensker på besøk. Det sier Atle Hovi. Han er direktør for skistedet Beitostølen Resort.

Allerede tre uker før påske var 98 prosent av hotellrom, hytter og leiligheter hos ham opptatt. Hovi har aldri opplevd så tidlig bestilling i påsken blant nordmenn før.

– I år har vi tidlig påske. Da trenger ikke nordmenn velge mellom å reise til fjells eller å bruke hytta ved sjøen eller å stelle i hagen hjemme. Det hjelper også at vi har mye snø i fjellet, sier han.

Også selskapet SkiStar ser at nordmenn bestiller tidligere. De eier og driver skistedene Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige, og Hemsedal og Trysil i Norge.

– Svensker bestiller tidlig. Nordmenn pleier å være mer spontane. Men etterspørselen er blitt stor. Du må bestille tidlig for å få favoritt-leiligheten eller favoritt-hytta, sier pressekontakt Linda Morell.