Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Protest mot minnesmerke

På Sørbråten i Hole er det planlagt et minnesmerke etter 22. juli. Naboene ønsker ikke minnesmerket og vil at arbeidet stoppes.

Det er planlagt et minnesmerke etter 22. juli på Sørbråten i Hole. Naboene sier at de vil gå til rettssak hvis ikke arbeidet med minnesmerket stoppes. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Velforeningen har leid inn advokat Harald Stabell for å få arbeidet stoppet.

– Vi har sett oss nødt til å leie advokat da vi dessverre ikke når fram til de som sitter med makten, sier Anne-Gry Ruud i Utstranda Vel til NRK.

LES OGSÅ: Naboer sier nei til minnested på Utøya

Stabell har skrevet et tre siders langt brev til Jan Tore Sanner i partiet Høyre (H). Sanner er kommunal- og moderniserings-minister.

Stabell sier at minnesmerket etter terrorangrepet har fått naboene til å protestere. Avgjørelsen om å lage minnesmerket ble tatt uten at naboene ble tatt med i prosessen.

Flere av naboene ble sterkt berørt av terroren i 2011. Det er derfor de ikke ønsker et minnesmerke i nabolaget. Naboene mener at symbolikken i å lage en rift i odden på Sørbråten vil være en for sterk påminnelse om det som skjedde.

Stabell avslutter brevet med å be om at naboenes klager blir hørt og at et annet sted enn Sørbråten blir valgt til minnesmerke.

Naboene vil vurdere å gå til sak mot Staten for brudd på naboloven.

Flere av de pårørende vil ikke at navnet til den de har mistet skal stå på minnesmerker. Flere pårørende synes at det har blitt for mange minnesmerker etter Utøya. De pårørende mener at det kun er Utøya og gravstedet som er et naturlig sted å minnes de som døde.