Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Protesterte mot Nobelprisen

EU er ikke demokratisk og landene lager mye våpen. De er ingen verdig vinner av Nobels fredspris, sa demonstranter søndag.

Søndag gikk 50 organisasjoner og grupper i tog i Oslo. De protesterte mot at Den europeiske union (EU) får Nobels fredspris. De som gikk i toget er misfornøyd med at mange av landene i EU lager våpen. De vil heller ikke at ledere og grupper med makt skal kunne få Nobels fredspris.

Nobels fredspris deles ut hvert år. Det er Nobel-komiteen som bestemmer hvem som får prisen. Demonstrantene mener at Nobel-komiteen ikke bare skal styres av nordmenn.

LES MER HER: Sterke meninger om fredsprisen

Demonstrantene bar fakler mens de gikk fra Youngstorget til Stortinget. Politiet mente at rundt 700 personer var med. De som arrangerte toget sa etterpå at 1.200 personer hadde vært med.

– EU krever demokrati, men er i seg selv udemokratisk. Den tar over stadig mer av det politiske og økonomiske som bestemmes fra folket, sier svenske Birgitta Möller til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Møter barna før Nobelpris

Tomas Magnusson er president i organisasjonen International Peace Bureau. De fikk Nobels fredspris i 1910. Han sa at EU sløser bort flere milliarder kroner på militæret. Det gjør de i stedet for å bruke pengene på miljø, å hjelpe fattige og å jobbe for menneske-rettigheter. Dette strider mot tankene rundt prisen, mener han.

Også irske Mairead Maguire og argentinske Adolfo Pérez Esquivel støttet protesten. Begge to har tidligere vunnet prisen. De to var ikke til stede i Oslo.

LES MER HER: EU får fredsprisen

Sandra Borch er leder i Senter-ungdommen. Hun sa at EU ikke har jobbet nok for å hjelpe fattige.

– 25 millioner europeere er sendt ut i arbeidsledighet og fattigdom. Vi ser også at EU står for 32 prosent av verdens eksport av våpen. Det gjør at de ikke fyller reglene for fredsprisen. I tillegg henter de inn mye mat fra land i Afrika, særlig fisk, sier hun til NTB.