Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rapport om Breivik godkjent

Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner rapporten fra psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen. De mener at Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Den rettsmedisinske kommisjon har godkjent den andre rapporten om Anders Behring Breivik sin psyke. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik er tilregnelig og kan straffes. Det betyr at han ikke er slik psykisk syk at han ikke kan fengsles. Breivik er tiltalt for å ha drept 77 mennesker i to terror-angrep 22. juli i fjor.

For nesten fire uker siden ba Den rettsmedisinske kommisjon (RMK) om en ekstra erklæring. Det er i til rapporten fra de to psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen.

LES MER HER: – Trodde aldri de ville mene jeg var syk

Tørrissen og Aspaas hadde i sin rapport ikke tatt hensyn til at Breivik kan ha tilpasset forklaringen og oppførselen sin. Det er slik at han fremstår som tilregnelig, mente RMK. Det var årsaken til at de ba om en ekstra erklæring.

RMK godkjente mandag tilleggs-erklæringen. Men de har fremdeles fremdeles spørsmål som de ønsker svar på. Disse ber kommisjonen om at Aspaas og Tørrissen svarer på i retten. Det er når de skal vitne mot slutten av rettssaken.

LES MER HER: – Breivik på grensen av tilregnelig

NTB har fått tilgang på brevet fra Den rettsmedisinske kommisjon. Det ble sendt til Oslo tingrett mandag. Der står det at psykiaterne må forberede seg på å svare på flere spørsmål. Det er når de skal vitne senere i rettssaken.

De vil blant annet få spørsmål om Breiviks oppvekst. De vil også måtte svare på hvordan oppveksten kan ha påvirket hans oppførsel i den senere tid.

Kommisjonen har brukt tre uker på å behandle tilleggs-rapporten fra psykiaterne.

I den første rapporten om Breiviks psyke sto det at han er syk og ikke kan straffes. Det er nå opp til retten å bestemme hvilken av de to rapportene de mener er riktigst.

LES MER HER: Vil endre reglene for Breivik