Norge
Redd for rekordmange nye asylsøkere
Justisminister Knut Storberget sier Norge kan få over 40.000 nye asylsøkere hvert år.

Den såkalte Dublin-avtalen bestemmer om du kan søke asyl i Norge. Avtalen sier at en flyktning bare kan søke asyl i ett av 29 land i Europa. Søker en person asyl i Nederland, kan han ikke søke en gang til i Norge. Avtalen skal blant annet gjøre at familier på flukt får være i samme land. Dersom en asylsøker har søkt asyl i andre land i Europa før de kom til Norge, sendes de tilbake. Det skjedde med over 5.000 personer i fjor.
Nå skal medlemslandene i Den europeiske unionen (EU) gjøre avtalen bedre. Men det er vanskelig å bli enige.
– EU-landene har jobbet med å gjøre denne bedre avtalen en god stund. Og mange mener at Dublin-avtalen er den delen av samarbeidet om asylsøkere i Europa som har fungert best. Men landene i Sør-Europa mener at de har størst byrde med avtalen, sier Ingvald Bertelsen til Klar Tale. Bertelsen er kommunikasjons-rådgiver i asyl-organisasjonen NOAS.
Ett av forslagene i den forbedrede avtalen, er å gi EU-kommisjonen mer makt. Kommisjonen er regjeringen til EU. Forslaget sier at kommisjonen kan fjerne ett av medlemslandene fra Dublin-avtalen for en stund. Det kalles å suspendere ett av landene. Dette kan kommisjonen gjøre hvis landet ikke fungerer ordentlig. Og hvis de som søker asyl der, ikke får et godt tilbud eller en skikkelig behandling av sin søknad. Det er situasjonen i Hellas.
Også menneskerettighets-domstolen i Strasbourg jobber med saker om asylsøkere som sendes tilbake til Hellas. De kan bestemme at det bryter menneske-rettighetene å sende en søker tilbake til landet.
– Dette er kritisk. Med en slik dom kan vi ikke sende flere asylsøkere tilbake til Hellas. Og dersom vi alene må suspendere noen av landene som er med i Dublin-avtalen, kan vi få 40.000 til 60.000 nye asylsøkere i Norge i året, sier Knut Storberget til avisa VG.
Norge er det landet som sender flest flykninger tilbake til Hellas, mener NOAS.
– Flere av landene i Dublin-avtalen velger å ikke sende asylsøkere tilbake til Hellas. Men Norge er verstingen. Vi ligger helt klart i toppen, sier Bertelsen.
Han tror ikke Norge alene vil suspendere noen av landene i Dublin-avtalen. Og Bertelsen synes det er rart at Storberget ikke snakker om EU når han snakker om saken.
– Norge bør være med å påvirke. Men vi er ikke med i EU. Derfor kan vi ikke bestemme så mye. Dublin-avtalen er viktig for flere enn Norge. Derfor vil den nok ikke forsvinne, sier han.