Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regjeringen kan ha en tøff høst i vente

Et fylke som nekter å bli sammen med et annet. Og terrorsikring som ikke er på plass. Regjeringen kan få trøbbel i høst.

Per Sandberg måtte nettopp slutte som fiskeriminister. Han dro til Iran uten å si ifra til blant andre statsministeren. Han brøt også regler for sikkerhet da han tok med jobbtelefonen dit.

Det slutter ikke her. Regjeringen kan få en krevende høst, skriver nyhetsbyrået NTB.

Statsminister Erna Solberg må forklare seg på Stortinget. Det skjer 27. august.

Hvorfor har ikke regjeringen sørget for nok sikkerhet mot terror? Det er fortsatt mye som ikke er godt nok sikret. Det gjelder alt det som skal til for at samfunnet fungerer. Også viktige offentlige bygg og oljeplattformer. Det kom fram i en rapport.

Slik sikring skulle vært på plass for tre år siden, skriver NTB. Det er sju år siden terrorangrepene 22. juli.

Jonas Gahr Støre er leder for Arbeiderpartiet. Han lover å stille kritiske spørsmål til regjeringen om sikkerhet.

Regjeringen må svare godt. Det krever både Kristelig Folkeparti (KrF) og Sosialistisk Venstreparti. Det har allerede vært to høringer i saken. Regjeringen sminket på sannheten, mener Hans Fredrik Grøvan i KrF.

– Det skaper ikke tillit, sa Grøvan til avisa Aftenposten.

Statsministeren skal svare på spørsmål. Det skal også forsvarsministeren og justisministeren.

Det kommer flere utfordringer for regjeringen. Den må samle et flertall for statsbudsjettet sitt. Vil KrF bli med i regjeringen? Heller ikke dette er avklart.

Monica Mæland har mye å gjøre for tiden. Hun er kommunalminister. Troms og Finnmark skal slås sammen til ett fylke. Men finnmarkingene nekter. Det kan gjøre at planen med færre fylker i Norge blir ødelagt.

– Finnmarkingene sier klart og tydelig nei. Vi risikerte å måtte flytte all makt ut av Finnmark. Det godtar vi ikke, sa Tarjei Jensen Bech nylig. Han er vara-fylkesordfører i Finnmark.