Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rekordmange vil bli lærer

120.000 vil studere til høsten. Og stadig flere vil bli lærere, ingeniører og sykepleiere.

Stadig flere unge nordmenn søker høyere utdanning. Det viser tall fra Samordna opptak.

I år søkte 120.000 høyere utdanning. Det er 3000 flere enn i fjor.

Spesielt lektorutdanningen er populær. Antallet søkere til denne utdanningen har økt med nesten 16 prosent fra i fjor. Det er også stadig flere som søker til realfag og teknologifag. Det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fornøyd med.

– Ungdom velger klokt. Det er en myte at unge er opptatt av fest og moro, sier Røe Isaksen om søkertallene. Det skriver nettavisa nrk.no.

Totalt har økningen til teknologiske fag økt med 5,4 prosent sammenliknet med i fjor. Innen teknologiske fag er økningen størst til ingeniørutdanningen. Her har søkertallene økt med 8,2 prosent. Til studier innen realfag er det en økning på omtrent 12 prosent.

En annen trend er at flere vil bli lærere. Søkningen til barnehagelærerutdanningen har økt med 5,3 prosent fra i fjor til i år. Grunnskolelærer-utdanningen har en økning på 2,5 prosent fra i fjor.

– Det er gledelig. Det er stort behov for flere dyktige barnehagelærere og lærere, sier Røe Isaksen.

Til sammen har antall søkere med en av lærerutdanningene som sitt førstevalg økt med 61,4 prosent siden 2008.

Også helsefagsutdanningene har god søkning. Tallene viser en økning på ca 6,6 prosent sammenliknet med i fjor. 10.518 søkere har sykepleierutdanningen som førstevalg. Det er en økning på omtrent 10,8 prosent sammenliknet med i fjor.