Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Russland ville spionere på topp-politikere

Russland skal ha prøvd å legge til rette for spionasje. Det skjedde under et møte for G20-ledere i forrige måned.

Russland skal ha prøvd å legge til rette for spionasje. Det skjedde under et toppmøte i forrige måned. Det var under møtet for G20-lederne i St. Petersburg, skriver nyhetsbyrået NTB. G20 er en organisasjon for de 20 landene som har størst økonomisk makt. På møtet deltok finans-ministrene fra landene. Sjefene for sentralbankene i landene deltok også.

 

Mot slutten av møtet fikk deltakerne utdelt minnepinner. De fikk også ladere til mobiltelefoner. Deltakerne fikk disse tingene i gave. Det skriver avisene Corriere della Sera og La Stampa. En minnepinne brukes til å lagre datainformasjon på.

Herman Van Rompuy er president i Den europeiske union. Han ble overrasket over at de fikk utdelt gavene. Han ba derfor personer som jobber med sikkerhet å undersøke gavene.

Noen som jobber i tysk etterretning har gjort den første testen. Etterretning vil si å samle inn informasjon. De første testene avslørte at utstyret kan brukes til overvåking. Utstyret kan spore opp data fra mobiltelefoner og datamaskiner. Dette skriver avisa Corriere della Seria. Avisa har snakket med personer i EU. Avisen har ikke skrevet navnet til disse personene.

 

Utstyret skal nå testes mer. Inntil videre vil ikke G20 straffe Russland. Det er usikkert om medlemmer fra de ulike landene brukte utstyret. Herman Van Romuy vil ikke si noe om saken. Det vil heller ikke en talsmann for José Manuel Barroso. Barroso er leder for EU-kommisjonen. Det er EUs regjering.

Emneord

norge