Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samlet inn 240 millioner kroner

Natt til mandag var det kommet inn 240 millioner kroner til TV-aksjonen. Det er ny rekord.

Natt til mandag var det kommet inn i alt 239.818.529 kroner. Pengene er samlet inn til TV-aksjonen 2014. Det er ny rekord. Det tilsvarer nesten 47 kroner per person som bor i Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

Pengene fra årets aksjon går til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter. De skal gi en million mennesker i åtte land varig tilgang til rent vann.

LES MER HER: Samler inn penger til rent vann

Beløpet inkluderer 35 millioner kroner fra regjeringen. De gir pengene til TV-aksjonen på vegne av det norske folk.

– Dette er helt eventyrlig, jeg er helt nummen. Årets tema «vann forandrer alt» har virkelig engasjert Norges befolkning. Jeg er både stolt og ydmyk over all støtten vi har fått. Vi gleder oss til å sette i gang arbeidet. Vi skal skaffe varig tilgang til rent vann for over en million mennesker, sier Anne-Marie Helland. Hun er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Landet rundt hadde rundt 100.000 bøssebærere samlet inn penger. Dermed var det nesten ikke bøsser igjen da innsamlingen startet søndag. Det sa kommunikasjons-ansvarlig Kaja Haldorsen i TV-aksjonen.

– Vi er også i den privilegerte situasjonen at vi har måttet avvise folk, sa Haldorsen til NTB.

Hun håpet da at ikke været skulle føre til at bøssebærere droppet å møte opp.

– Det er dårlig vær noen steder. Det hadde vært ironisk om regnet skulle stoppe dem akkurat under denne TV-aksjonen, sa Haldorsen.

Pengene går nemlig til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter. Det er i Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti. Målet er å skaffe varig rent vann til totalt en million mennesker.

Kronprins Haakon er i år høy beskytter for TV-aksjonen.

– Dette er et veldig viktig prosjekt. Vi skal prøve å få rent vann tilgjengelig for en million mennesker. Det er utrolig bra. Så er det også gøy og spennende å se hvor mye vi får til sammen når vi drar på. Det sier kronprinsen i et intervju med kanalen NRK.

I fjor satte TV-aksjonen rekord. Da ble over 224 millioner kroner samlet inn. Den gang gikk inntektene til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Og deres arbeid med demens. Det er en sykdom som mange eldre får.

LES MER HER: Samlet inn 220 millioner kroner

– Vi vil ha inn så mye penger som mulig. Fordi vi vet at det er utrolig viktig arbeid som skal gjøres. Vi er veldig takknemlige for det store engasjementet, sier Haldorsen.

I Buskerud ble en mann og en kvinne pågrepet søndag. De sa de var fra TV-aksjonen og samlet inn penger. De to kjørte rundt i en bil som var registrert i Sverige. De kjørte sammen med en mindreårig jente. De samlet inn penger både i Vestfold og Buskerud.

– De har kjørt rundt og ringt på hos folk. De har tydeligvis vært mye hos eldre. De har gitt penger fordi de trodde personene kom fra TV-aksjonen. Noen har også spurt om de gjorde det, og de har svart ja, sier Marianne Mørch til NTB. Hun er operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt. De to er siktet for bedrageri.

Politiet bør gi pengene videre til TV-aksjonen. Det har noen av dem som ble lurt, ønsket. Det forteller Mørch.