Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Se de unges kamp for fjorden

– Regjeringen har sviktet meg, synger ungdommer. De er villige til å sitte i fengsel og betale dyre bøter for å redde Førdefjorden.

Unge fra hele Norge sitter tett sammen i en stor gruppe på toppen av Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. Herfra ses fjorden de er villige til å sitte i fengselscelle for. Ungdommene skal øve på noe de håper de slipper å gjøre.

– Fjorden er viktigere enn mitt rulleblad, sier Tale Hammerø Ellingvåg til Klar Tale. Hun svarer raskt, og har tenkt over følgene.

Førdefjorden har blitt enn viktig sak for dem som er opptatt av miljø rundt om i hele Norge. Spesielt etter 17. april i år. Da fikk selskapet Nordic Mining lov av regjeringen til å hente ut mineralet rutil fra Engebjøfjellet.

Restene fra gruvedriften skal etter planen legges i Førdefjorden. Det nekter ungdommene å godta. Det vil gjøre at livet i deler av fjorden dør. De vil ikke at norske fjorder skal bli søppelplass.

Om de må, så lenker seg fast i hverandre. Da må politiet flytte dem med makt. Det kan bety at de unge får bøter. De kan også måtte sitte i en fengselscelle.

I Klar Tales valgavis kan du lese mer om kampen for Førdefjorden. Den kan nå lastes ned fra klartale.no.