Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Se når sola blir borte

Tirsdag kan du se et rart fenomen på himmelen. Da blir sola borte.

4. januar er det sol-formørkelse. Den kan ses i Sør-Norge.

Formørkelsen er på sitt største kl. 09.50 om morgenen. Opptil 85 prosent av sola blir formørket, ifølge Norsk Romfartssenter.

En sol-formørkelse skjer når månen passerer mellom sola og jorda. Ved en toal formørkelse dekkes sola helt. En delvis formørkelse dekker sola litt. Total sol-formørkelse regnes som et av de mest spesielle natur-fenomenene som finnes. Det var en slik formørkelse i Kina 22. juli i 2009. Dit reiste interesserte fra hele verden for å se. I Norge var det total sol-formørkelse i 2008.

Du kan ikke se på en sol-formørkelse uten beskyttelse på øynene. Sol-strålene er veldig sterke. De kan skade øyet og gjøre at du ser dårligere. Du bør derfor skaffe deg egne briller for sol-formørkelse for å se på. Du kan også se gjennom et eget filter.

Formørkelsen tirsdag starter før sola står opp i Norge. Selv under den siste delen av formørkelsen står sola veldig lavt på himmelen. Derfor er det vanskelig å se hele.

Sola star opp omtrent klokken 09.30 i Oslo. Den vil allerede da være nesten dekket av månen. Etter som sola kommer høyere på himmelen, vil formørkelsen være mer synlig. Mer og mer av sola vil komme til syne bak månen. Det skjer fram til formørkelsen slutter kl 10.55.