Er du opprørt over noe?

Si din mening i en høring!

Flere tusen mennesker har sagt hva de mener om vindkraft i en høring. Hva er egentlig en høring? Statsviter Kristoffer Kolltveit forklarer.

Spørsmål og svar med Kristoffer Kolltveit: Han er statsviter ved Universitetet i Oslo. 

Bakgrunn: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har et forslag til en nasjonal plan for vindkraft. Regjeringen har sendt forslaget ut på høring. Fristen for å svare var tirsdag.  Da hadde mer enn 4.000 svar kommet inn, ifølge kanalen NRK. Mange svarer at de ikke vil ha vindkraft i sitt område.

– Hva er en høring?
– Det er en ordning for å hente inn meninger fra de som er berørt av en sak. Et utvalg av eksperter kommer kanskje først med sin anbefaling. Så sendes et forslag ut på høring. Det kan for eksempel være et forslag til en ny lov eller en plan.

– Hvorfor har vi høringer?
– De som en sak går særlig ut over, skal høres. Det har blitt en viktig del av demokratiet vårt. Partene skal få si sin mening, men ikke nødvendigvis bestemme. De som har politisk flertall, bestemmer. Men en høring gjør at en beslutning kan bli lettere å godta.

– Hvem kan sende inn svar i en høring?
– De som er berørt av politikken eller beslutningen som planlegges. Det kan være store interesse-organisasjoner. Men også vanlige folk kan sende inn sine svar. Det er en mulighet til å påvirke i saker som du er opptatt av.

– Må politikerne høre på svarene som sendes inn?
– Partene i saken skal høres. Men det er enda viktigere at det politiske flertallet bestemmer. Hvis for eksempel flertallet på Stortinget ikke vil at et forslag skal bli noe av, så er det viktigere enn svarene i høringen. Sånn sett har ikke politikerne plikt til å følge svarene de får.

– Flere tusen mennesker har sendt inn svar om vindkraft. Mange sier at de er imot vindkraft i sine områder. Vil politikerne ta hensyn til dem?
– Det vil jeg ikke mene noe om. Det er vanlig at folk er imot noe nytt som kommer nær der de bor. Det kan gjelde i saker om alt fra vindkraft til asylmottak. Men hvis et flertall vil ha vindkraft, må jo vindmøllene ligge et sted. Vi må finne balansen mellom det Norge trenger og motstanden lokalt. De som bestemmer, må ta meningene på alvor. Ellers blir det ikke en skikkelig demokratisk prosess. Mitt inntrykk er at høringer fungerer godt. Men i saken om vindkraft virker partene veldig uenige.

– Hva skjer etter en høring?
– Departementet samler inn svarene. De tar dem med videre i behandlingen av saken. Men de må ikke følge det som står i svarene.

Siste utgave

På forsiden nå