Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier folk bør unngå reiser til alle land

Mye av den nye smitten kommer fra andre land enn Norge, sier helsemyndighetene. Nå sier de at ingen bør reise ut av Norge.

Ingen bør reise til utlandet nå, sier helseminister Bent Høie.

– Vi anbefaler folk å unngå unødvendige reiser til andre land. De fleste land har mer smitte enn Norge, både røde og grønne land. Vi kommer heller ikke til å åpne for reiser fra land utenfor Europa.

Les også: Ber alle som har vært i utlandet, teste seg

Høie sier det nå blir strengere regler. Han og helsemyndighetene sier mye av smitten har kommet fra utlandet. 

– Smitten har økt fordi vi har reist mer. Smitten har økt fordi vi har truffet flere. Det har blitt vanskeligere å spore smitten fordi vi møter flere. Vi tar en pause i åpningen av samfunnet. Det er for å unngå en bråstopp, sier Høie.

Les også: – Vi har en jobb å gjøre

Han sier de fraråder alle reiser til land som er røde. Unødvendige reiser til grønne land bør også unngås. Høie vil ikke lage noen liste over hva som er en nødvendig reise.

– Men de fleste vet selv om en reise er nødvendig. Hvis de tenker seg om før de bestiller, så tror jeg at mange tenker at det nok ikke er nødvendig.

Fra fredag kommer det også en ny regel for folk som kommer fra land med mye smitte. Den gjelder for land som har rød status.

Les mer: Disse landene blir røde nå

Folk som kommer fra røde land skal i karantene etter at de kommer til Norge. De må beholde munnbindet på også etter at de er på vei av flyet. Hvis de kommer på andre måter, må de ta på et munnbind. Det er et krav å ha munnbind fra de kommer til Norge, og fram til de har kommet til stedet de skal være i karantene.