Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier kriselagrene med mat er for små

Norge har kriselagre med mat. Men det er kun nok til 13.000 personer i en uke. De må bli større, krever Senterpartiet.

Geir Pollestad har spurt Iselin Nybø hvor store kriselagrene for mat er. Han er politiker på Stortinget og hun er næringsminister. Nybø sier at det som er på lager er hermetikk eller frysetørret mat. Det dekker dagsbehovet for om lag 30.000 personer i tre dager. Det tilsvarer mat til 12.857 personer i en uke, skriver avisa Stavanger Aftenblad.

Les også: Norge har egne krise-lagre med mat

– Norge har et lager av litt smuler. Det verste er at de gir inntrykk av at det er en beredskap hvor det finnes lagre med for mat til befolkningen. Det er ille, sier Geir Pollestad til avis Stavanger Aftenblad. Pollestad er politiker på Stortinget. Han sier regjeringen må bygge opp igjen lagre med mat i Norge.

Regjeringen mener det er nok mat i Norge. De sier Senterpartiet må se på det som butikkene har på lager. Det er også en del av beredskapen ved kriser.

– Lagrene Pollestad spør om er svært begrenset. De skal være til hjelp i helt akutte problemer. De er ment for ekstra utsatte deler av befolkningen, sier Nybø til avisa.

– Det er mat til alle, sa Iselin Nybø på mandag. Da besøkte hun lagrene til Asko. De leverer mat til norske butikker. Nybø sier butikkenes lagre er viktige.

– Det aller viktigste i beredskapen for mat, er butikkene. Det er viktig at de får inn varer som normalt. Da har de løsninger som sørger for at folk får det de trenger, sier Nybø.

Hun sier også at det finnes flere planer. De har lagre som kan fylles hvis det blir behov.

Les mer: Korona gjør at flere vil dyrke selv

SIFO forsker på hvordan vi er som forbrukere. De har sjekket hvor mye mat folk har på lager hjemme. De sier at at 53 prosent av husholdningene med god råd har ekstra mat på lager.

I hushold med dårlig råd, er det kun 34 prosent som sier at de har ekstra mat, skriver avisa Vårt Land. Hele 15 prosent av dem med dårlig råd regnes som sårbare for matmangel. Årsaken er at de mangler et lager av mat hjemme. De har heller ingen venner eller familie som kan levere mat til de.

Undersøkelsen ble gjort i midten av mars. Det var like etter at at regjeringen laget nye og strenge regler. Årsaken til reglene var å hindre smitte av viruset korona.