Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier nei til minnesmerke

Hole kommune vil ikke ha minnesmerket etter terror-angrepene på Sørbråten. De ber staten om å endre sted eller type merke.

69 mennesker ble drept på Utøya i Buskerud 22. juli 2011. Regjeringen bestemte at det skulle lages et minnesmerke. Det skulle være på landsiden på Sørbråten i Hole kommune. Men de som bor i området og kommunen, har protestert.

LES MER HER: Naboer sier nei til minnested på Utøya

Mandag valgte kommunestyret å si blankt nei til statens forslag. De vil at staten endrer sted for merket. Eller at merket blir annerledes enn tegnet. Planen var å kutte et skår på tre til fire meter i en odde. Odden skulle bli delt i to. Det syntes naboene var å endre naturen på stedet for mye. De syntes også det var tungt å skulle bli minnet om tragedien hver dag med et så stort merke.

– Mange gjorde en stor innsats den dagen. Mange risikerte livet for å berge ungdommene som rømte. De tenker ikke på dette som en hyllest til dem, sier Per Christian Gomnæs i Hole.

LES MER HER: Svenske lager minnesteder etter 22. juli

Flere naboer frykter også at det vil bli mye trafikk, melder nyhetsbyrået NTB. Kommunen følte at de ikke hadde blitt tatt med nok på råd.

LES MER HER: Minnested for Utøya på Sørbråten

Kommunalminister Jan Tore Sanner kan gjøre om på minnesmerket til å bli en statlig plan. Da bestemmer staten. Men Sanner sier at kommunen uansett vil bli tatt med på råd. Han sier at de vil bestemme seg raskt.

Minnesmerket skulle etter planen stå ferdig sommeren 2016.