Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skolen blir mer praktisk

Skolehverdagen blir annerledes for elevene fra 2020. Dette er hva som skal endre seg.

Høsten 2020 skal Norge få nye læreplaner.

– Vi må sørge for at elevene får tid til å lære seg det som er viktig. Elevene skal lære grunnleggende ferdigheter som å lese, skrive og regne. Men de må også lære mer om hvordan de skal ta vare på seg selv. De må også lære hvordan de skal delta i samfunnet vårt, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han er kunnskaps- og integreringsminister for partiet Høyre.

Skolen må gi elevene det de trenger i møte med samfunnet og jobb, mener han.

Den nye læreplanen vil gi lærere og elever mer tid til å fordype seg. Elevene skal kunne bruke det de lærer, sier Sanner.

Her er noe av det som endrer seg:

Norsk: I faget norsk skal elevene få prøve ut mer ting enn før. De skal være mer eksperimentelle og bruke nysgjerrigheten sin. Det gjelder først og fremst på barneskolen. På videregående skole skal elevene øve mer på å skrive faglige oppgaver. Elevene skal også fordype seg mye mer i tema de arbeider med.

Samfunnsfag: I faget samfunnsfag skal elevene bli bedre på data og digitalt. Faget vil henge mer sammen med geografi, historie og samfunnskunnskap. Det vil bli flere tema som er felles i alle fagene i skolen. Samfunnsfag i videregående bytter navn. Nå skal det hete samfunns-kunnskap. Der vil elevene også lære mer om økonomi. De skal lære om hvem de er og hvordan mestre livet.

Historie: Faget historie skal stille elevene flere spørsmål.

Gym: Elevene skal få mer lek, øving og aktiviteter. Det blir mindre idrett. Elevene skal finne ut hvem de er. De skal også bevege seg for å få god helse.

Musikk: Faget blir mer praktisk. Det blir mindre teori. Elevene skal lage mer musikk. De skal også oppleve musikk og forstå kultur bedre.

Kunst og håndverk: Faget blir mer praktisk. Elevene skal få mer tid til å lære seg et håndverk. De skal også lære å lage modeller av det de skal lage på nett.