Norge

Slik blir Forsvaret i framtiden

Verneplikt på 16 måneder for noen stillinger. Flere grensevakter i Finnmark. Det er noen av endringene i Forsvaret regjeringen vil ha.

Fredag la regjeringen fram en plan for Forsvaret. De vil blant annet øke førstegangs-tjenesten til 16 måneder. Det gjelder for stillinger i Hæren som krever mest utdanning.

De vil ha oppstart for vernepliktige flere ganger i løpet av året. Og de vil ha en aktiv gruppe i reserve som skal trene og øve jevnlig.

Førstegangs-tjenesten er ikke bra nok organisert i dag, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Vi vil flytte grunnleggende soldatutdanning til utdanningsavdelinger. De skal ikke lenger utdannes i de operative avdelingene. Og vi skal ha flere innrykk i året. Det sa Søreide da hun presenterte planen fredag.

Planen for Hæren og Heimevernet vil gi flere soldater klare for kamp på kortere varsel. Det mener regjeringen.

– Vi vil kjøpe nytt materiell og infrastruktur for 60 milliarder kroner. Det vil skje fra nå og framover de kommende årene, sier Søreide.

Hun sier at det vil bli flere soldater i Finnmark. De vil styrke Grensevakten. Regjeringen foreslår i tillegg å starte en ny bataljon på Porsangmoen i Finnamark. Der skal det være rundt 400 ansatte og vernepliktige.

Regjeringen foreslår også å samle Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark. De skal kalles Finnmark landforsvar.

Regjeringen vil beholde Telemark bataljon slik den er i dag. Dette var kjent på forhånd.

Regjeringen vil bruke 54 milliarder kroner på nytt materiell. De vil bruke 6 milliarder kroner på infrastruktur. Men de setter ikke av penger til egne transporthelikoptre for Hæren.

– Luftforsvaret hjelper Hæren med transporthelikoptre. Disse vil vi heller bruke til spesialstyrkene. Det vil gjøre det letter for dem å komme seg rundt og få gjort det de skal, sier forsvarsministeren til nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå