Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik blir været i pinsen

Hele landet må være forberedt på noe nedbør i pinsen. Men været blir best på Sør- og Østlandet.

Det kan bli noe regn i hele landet i løpet av pinsen. Men Sør- og Østlandet slipper stort sett unna. Særlig lørdag ventes det vær som viser at sommeren er på vei.

Vibeke Thyness er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt. Hun sier at Øst- og delvis Sørlandet er pinsens vinnere når det gjelder vær. Der blir det lengst perioder med oppholdsvær. Der blir det også høyest temperaturer.

– Det beste været kommer i lavlandet østafjells, nedover telemarkskysten og til Sørlandet. Men også her ventes nedbør i løpet av pinsedagene. Lørdag blir klart best. Mens det kan bli ganske bra også mandag, sier Thyness til nyhetsbyrået NTB.

Hun anbefaler også folk i sørøstlige deler av landet å kle seg godt.

– Det er generelt kjølig. Men lørdagen på Østlandet kan det bli veldig fint vær. Det kan bli opptil 16 til 17 grader om vi er heldig. Men du må være i le for vinden om det skal føles helt topp. Det er greit med en jakke på lur.

På nettstedet yr.no varsler de samtidig synkende temperaturer. Det gjelder høyfjells-overgangene fra fredag kveld. Overgang til snøbyger gjør det vanskelig å kjøre noen steder. Dette gjelder for områder i hele Sør-Norge.

Pinsen varer til mandag. Den gir en ekstra fridag for de fleste av oss. Mens sør- og østlendingene kan håpe på utevær, ser det dårlig ut på Vestlandet.

Enkelte steder i Hordaland og Sogn og Fjordane ventes det så mye som 50 til 70 millimeter regn fredag.

– Pinsen blir kjølig, grå og våt for Vestlandets del. Det blir ordentlig vått fredag og søndag. Lørdag får vi et lite vindu, men heller ikke da blir det mye sol. Det ventes pålandsvind og lavt skydekke, sier Thyness.

– Det samme gjelder for så vidt for trøndelagsfylkene. Der er det mulighet for nedbør alle dager. Søndag gir best sjanse for lange perioder med opphold, fortsetter hun.

I Nord-Norge kan det først 2. pinsedag bli litt godvær. I Nordland kan det bli opphold også deler av søndagen. Men lørdag og starten av søndag blir våt i landets tre nordligste fylker.

– Det er et lavtrykk utenfor kysten av Nord-Troms og Finnmark. Det kan gi ganske mye nedbør, kanskje 20 til 30 millimeter på én dag. Det blir kjølig vind fra nordvest og lite som minner om vår. Temperaturer på 3 til 6 varmegrader og nedbør i form av regn, sludd eller snø. Det er den dystre meldingen for pinsehelgen.

Samtidig finnes det et ørlite håp også for nordlendingene.

– Mandag er det håp om at lavtrykket har gått videre, og at været blir bedre, sier Thyness.