Norge

Slik endrer regjeringen politikken for innvandrere

Regjeringen satser på inkludering og utdanning for innvandrere, men kutter i pensjonen. NOAS er bekymret.

– Vi mener at alle mennesker har noe å bidra med. De må få sjansen til å jobbe og å bli kvalifisert til det, sier Siv Jensen. Mandag fortalte hun om regjeringens forslag til nytt statsbudsjett for 2020.

Regjeringen mener at arbeid og kunnskap er det viktigste for integrering, sa Jensen i sin finanstale til Stortinget.

Regjeringen har kommet med flere forslag til endringer for hvordan de bruker penger på innvandrere. De er spesielt opptatt av å få innvandrere til å fullføre videregående skole. Det gir større muligheter til å få jobb etterpå. Over 3.000 elever skal få muligheten til å få mer opplæring i grunnskolen, slik at de også får til videregående skole.

Samtidig skal det lages ordninger. De gjør at voksne innvandrere også får hjelp til å komme i jobb. Det blir en ny ordning for tilrettelagt fag- og yrkesutdanning for voksne innvandrere. Regjeringen har satt av 15 millioner kroner til dette.

Ifølge Jensen er moren i mange innvandrer-familie hjemme med barna.

– Når barna er i barnehage, så kan mor jobbe eller ta utdanning. Det gjør at de blir bedre integrert. De får bedre kunnskaper i språk og de tjener bedre, sier Jensen.

Allerede er det gratis kjernetid i barnehager for familie som tjener lite. Regjeringen vil gi gratis heltidsplass i barnehage. Det skal gjelde for to- og treåringer som bor i asylmottak. Regjeringen mener dette virker for å få flere kvinner i jobb.Det skal også brukes 5 millioner kroner på prosjektet Jobbsjansen. Det handler også om å få innvandrerkvinner ut i jobb.

Organisasjonen NOAS jobber for asylsøkere og flyktninger. De er ikke imponert over regjeringens forslag.

– Vi opplever det som om regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre hånden, sier Ann-Magrit Austenå til Klar Tale. Hun er general-sekretær.

Hun sier at regjeringen gjør det litt billigere å betale for familiegjenforening for flyktninger. Men andre ting koster mer. Innvandrere måtte tjene mer for å kunne hente familie til Norge.

– Vi håpet at familier som trengte beskyttelse, skulle få beskyttelse i Norge sammen. Det blir vanskeligere nå, sier Austenå. NOAS savner også mer til undervisning i norsk for asylsøkerne. De mener også at innvandrere som bor i mottak, burde få midlertidig lov til å jobbe til søknaden om asyl er avklart.

Regjeringen vil gjøre endringer i betaling for skole-fritidsordningen. SFO vil koste forskjellig etter hva barnas foreldre tjener. Det vil også bli gratis SFO til elever med særskilte behov på 5.–7. trinn.

– Vi vil at flere innvandrer-familier skal kunne klare seg selv, sier Jensen. Tiltakene for integrering skal til sammen være på 320 millioner kroner.

Men regjeringen kutter også i flyktningers rett til pensjon. Flyktninger i Norge har i dag en spesiell ordning for pensjon. Retten til pensjon gjelder med en gang. Nå vil regjeringen fjerne rett til pensjon fra første dag med oppholdstillatelse.  Det blir også strengere krav til botid i Norge før de kan få annen pengestøtte. Innvandrere må med nye regler ha bodd fem år i Norge for å få arbeidsavklarings-penger eller uføretrygd.

– Vi må oppmuntre flyktninger til å komme i jobb. Det styrker også integreringen, sier Anniken Hauglie i en pressemelding. Hun er arbeids- og sosialminister.

Hauglie sier det betyr at flyktninger blir behandlet likt med andre grupper som har bodd i Norge i kort tid. Det gjelder for eksempel asylsøkere som får bli på humanitært grunnlag. Reglene gjelder også nordmenn som kommer tilbake etter flere år i utlandet.

Samtidig vil regjeringen fortsatt at det skal komme få flyktninger til Norge. Det vil få komme maksimalt 3.000 kvoteflyktninger også neste år. Det står i forslaget til statsbudsjett.

– Det er bra at regjeringen fortsatt vil la 3.000 kvoteflyktninger komme til Norge. Gratis kjernetid i barnehagene for barn i asylmottak er positivt. Men vi frykter igjen at livet skal gjøres vanskelig for flyktninger i Norge. Det gir et signal ut i verden for at færre skal søke seg hit, sier Austenå i NOAS.

Hun er også bekymret over kuttene i pensjonsordningen. Hun tror at få innvandrere og asylsøkere vil klare å jobbe nok til å få fulle rettigheter til pensjon. Det vil igjen få følger for familier med innvandrere.

Siste utgave

På forsiden nå