Norge

Slik sikrer de seg mot skredfaren

For to år siden traff et dødelig snøras husene i Longyearbyen. I år har folk flyttet fra husene fordi det er skredfare.

«Gjør avtale for overnatting ved evakueringer vinteren 2017/2018». Det sto i en annonse i avisa Svalbardposten for to uker siden. Mandag ble det alvor. Da måtte folk pakke og finne et annet sted å bo en stund. Dårlig vær, vind og fare for snø gjør situasjonen farlig. Da kan det komme snøskred.

Omtrent 80 hus og leiligheter i Longyearbyen blir evakuert.

– Det er for øyeblikket vanskelig å si hvor mange personer det er snakk om. Men vi regner med at det er opp mot 180 mennesker, sa Arild Olsen mandag til nyhetsbyrået NTB. Han leder Longyearbyen lokalstyre.

I dag (tirsdag) er de to år siden det dødelige snøraset i byen. Snø fra fjellet Sukkertoppen traff en rekke med hus. En toåring og en 42-åring døde i snøskredet. Det finnes fortsatt hus der som ligger på farlige steder.

Lokalstyret har laget en treårsplan for sikring.  Men fortsatt er bare en liten del av sikringsjobben gjort.

– Vi har et system for varsling av snøskred. Eksperter sjekker terrenget og det samles inn data om været. Dette systemet er bra. Det finnes ikke et så godt system på fastlandet, sier Olsen til Klar Tale.

Til tross for dette systemet, kom det et stort snøras i vinter også. Det traff en annen boligblokk. Fortsatt mangler fysiske sikringer mot skred. Snøvoller eller andre sikringer kan stanse snøen fra å treffe hus.

Lokalstyreleder Olsen sier at de oftere vil be folk flytte fra husene sine.

– Den viktigste sikringen sammen med varsling er at ingen bor ved foten av fjellet. Men følgene blir at folk må flytte oftere, sier Olsen.

Det er ikke særlig gøy.

– Det er de samme som evakueres hver gang. Det oppleves uttrygt og stressende, sier han.

Også Sysselmannen ønsker at innbyggerne skal være forberedt. Sysselmannen har et ansvar som politimyndighet og som fylkesmann. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvaret for varsling av skred. Sysselmannen leder også beredskapsrådet. De bestemmer om det skal skje evakuering. Lokalstyret får folk til å flytte. Det er altså veldig mange som må snakke sammen om det blir fare for skred.

– Vi får råd fra NVE og eksperter på skred. Vi bestemmer evakuering ut i fra disse, forklarer Sysselmann Kjersti Askholt til Klar Tale. Det var Sysselmannen som bestemte at folk måtte flytte mandag. Det er også forbudt å bevege seg til fots, mes snøskuter eller på annen måte i farlige områder.

Hva skal til for at Sysselmannen bestemmer at folk må flytte fra husene sine?

– Det er det vanskelig å gi et kort svar på. Men vi bruker NVE-rådene og rådet for beredskap når vi vurderer hva vi skal gjøre, sa Askholt til Klar Tale

To år gamle Nikoline døde i skredet i 2015. Siden da har foreldrene kjempet for at noen tar ansvar. De ønsket også erstatning. Spesialenheten i politiet mener ingen kan straffes. De har henlagt saken.

– De etterlatte opplever dette som ubegripelig. De har mistet tillit til de som har vært involvert i saken. Det er en svært stor påkjenning for dem, og de føler både sorg, svik, og sinne, sier advokat Christian Lundin til Klar Tale. Han forsvarer Nikolines foreldre Pia Sivertsen og Kim Rune Røkenes.

Foreldrene sier folk ble plassert i boliger der det var fare for ras, uten at de ble fortalt om det. Rapporter viste at det var fare for skred.

– De opplever at det er bevisst er gamblet med deres liv. Det førte til at de mistet det kjæreste de hadde, nemlig deres datter. I tillegg ble de skadet selv, sier Lundin.

Familien har anket henleggelsen av saken. Nå forsøker de å lage jul til de i familien som er igjen. Men savnet og sorgen etter datteren som døde er der hele tida, sier advokaten.

Staten har også gransket hva som skjedde under snøskredet og hva som ble gjort. Sysselmannen sier de bruker informasjonen for å bli bedre.

– Når det gjelder saken fra spesialenheten, vil jeg si at dette først og fremst er en tragisk hendelse for de som mistet sine. Det er en sak som vil prege byen og vi som var involvert på ulik måte, i lang tid. Henleggelsen tar jeg til etterretning, sier Askholt.

Longyearbyen skulle ha en minnemarkering tirsdag. Den er avlyst, skriver kanalen NRK.

Du kan lese mer om saken i Klar Tales e-avis nummer 49/2017.

Siste utgave

På forsiden nå