Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik skal det bli trygt nok å fly

Folk kommer til å reise mer framover. Nå får flybransjen egne regler for smittevern.

Tar du buss, tog, trikk, bane eller fly? Det har vært tommere om bord enn vanlig den siste tiden.

Men nå kan dette begynne å endre seg. Folk vil bevege seg mer når samfunnet gradvis åpner. Flere vil begynne å fly igjen.

Luftfarten får nå sine egne regler og råd for å hindre korona-smitte. Det fortalte Knut Arild Hareide på en presse-konferanse tirsdag. Han er samferdselsminister.

– Det er sånn at når vi reiser med buss, tog, ferje og fly, må vi gjerne samle oss på mindre plass. Det er ikke alltid like lett å følge rådene, sa han. Det gjelder for eksempel å holde nok avstand til andre.

Det har vært hendelser med køer. Og at det er for fullt, sa han. Passasjerer har vært bekymret.

– Men stort sett har det gått veldig bra, mener Hareide.

Nå kommer reglene for fly. Det skal være trygt å fly, sa Hareide. Både for de reisende og for folk som jobber om bord. Helsedirektoratet, Luftfartstilsynet og Folkehelse-instituttet har jobbet sammen.

Noe av det viktigste er at folk følger de generelle rådene. Det er å vaske hender grundig, og hoste i papir eller albuekrok. Alle som er syke, må holde seg hjemme.

Nok avstand mellom personer er også viktig. Både på flyplassen og i lufta. Men det er ikke sikkert at det er nødvendig med én meters avstand, hvis andre regler blir fulgt.

– Ett tomt sete mellom hver passasjer gir nok avstand. Det samme gjør midtgangen, sa Hareide. Folk fra samme hjem kan sitte ved siden av hverandre. Folk bør helst unngå hånd-bagasje. Matservering bør også unngås.

Mange har lurt på om munnbind og hansker vil hjelpe på fly. Dette er ikke anbefalt av helse-myndighetene, ifølge Hareide.

Her kan du lese hele veilederen (du sendes til en annen nettside).

Flybransjen har merket korona-viruset godt. Mange har sluttet å fly. Det får store følger for blant annet selskapet SAS.