Norge

Slik skal elever trene på demokrati

Trodde du at norske elever lærte om demokrati i historie og samfunnsfag? Demokrati skal også inn i fag som matematikk og musikk.

Alle fag i skolen blir nye til neste høst. Da blir demokrati ekstra viktig.

Jan Tore Sanner er kunnskaps-minister. Han varsler mer øving på demokrati og medborgerskap.

– Elevene skal lære at de ikke kan ta demokratiet for gitt. Det må tas vare på og vedlikeholdes, sier Sanner.

De to temaene skal være med i alle fag. Det gjelder i blant annet norsk, engelsk, samfunnsfag, kunst og håndverk og KRLE. I tillegg blir det en del av undervisningen i matematikk, naturfag, gym og musikk. Det fortalte Sanner tirsdag.

Regjeringen hadde en høring på endringene de foreslo. Fagene er blitt til som følge av høringen.

– Vi har lyttet til innspillene i høringsrunden. Mange ønsket temaet inn i flere fag, sier Sanner.

Statsråden mener elevene trenger å forstå mer om demokrati i samfunnet de lever i.

Han forklarer blant annet at det er en debatt i samfunnet med mange ytterpunkter.

– Det er mye hets og hat på nettet. Det skremmer bort både nye og unge stemmer. Vi har en utvikling av mediene som går fort. Vi endrer oss fra lærebok til digital læring. Det gjør at elevene må kunne forholde seg kritisk til det de leser på nett, sier Sanner til nyhetsbyrået NTB.

Så hvordan skal undervisningen i demokrati foregå? I matte kan det handle om å tolke og vurdere kritisk tall. Statistikken kan komme fra ulike kilder.

– Skal du avsløre triksing med statistikk i mediene, så må du kunne regne, sier Sanner.

I musikk skal elever tenke på hva musikk har å si for hvem personer og grupper er. I gym er det demokrati å bruke regler i aktiviteter og spill. Også å respektere hvem som vinner eller taper.

Norske elever forstår mye om demokratiet. Det viser forskning. Men det varierer veldig mellom grupper av elever. Elver med foreldre med lav utdannelse vet mindre enn andre. Det gjør også elever som har bakgrunn fra minoritets-grupper. Jenter forstår mer om demokratiet enn gutter.

Den nye læreplanen har flere nye fag. Elevene skal også lære om bærekraftig utvikling og folkehelse. De skal også lære om livsmestring.

Regjeringen har hatt ønske om å gjøre læreplanene enklere. Mange har ment at de har vært for omfattende. Da har det vært vanskelig å vite hva elevene bør lære mest om.

De splitter nye læreplanene blir kjent 18. november. Målet er at elevene skal få mer tid til å forstå faget og fordype seg i det. Flere fag skal også bli mer praktiske og utforskende.

– De nye læreplanene skal gi elevene et bedre grunnlag for å reflektere. De skal være kritiske, de skal være skapende. Elevene skal også kunne være utforskende og kreative, sier Sanner.

Siste utgave

På forsiden nå