Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slottet utsetter utdeling av medalje

Trond Ali Linstad skulle tirsdag få Kongens fortjenst-medalje. Men nå er utdelingen utsatt.

Tirsdag skulle Trond Ali Linstad ha fått Kongens fortjenst-medalje. Den gis til personer som har gjort noe ekstra bra for samfunnet. Nå er utdelingen utsatt. Årsaken er at flere har kritisert at Linstad skulle få medaljen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Linstad skulle få medaljen fordi han har gjort mye for innvandrere i Norge. Han driver et det muslimske kultursenteret Urtehagen. Det er på Grønland i Oslo. Urtehagen består av barnehage, videregående friskole og kultursenter. Linstad er selv muslim. Han støtter den iranske lederen ayatollah Khomeini. I tillegg er han redaktør for nettstedet Koranen.no. Der har har skrevet kritiske ting om jøder.

Norsk-iranenern Mahmood Amiry-Moghaddam jobber for menneske-rettigheter. Han er én av dem som er kritiske til at Linstad skal få medaljen. Det er kongen og et medaljeråd som bestemmer hvem som får medaljen. Amiry-Moghaddam mener de ikke kan ha undersøkt Linstad godt nok.

– Lindstad har i over 25 år støttet det iranske regimet. Han har tette bånd til Iran. Han sier at drapet på seks millioner jøder under andre verdenskrig ikke skjedde. Å gi denne medaljen til en person som ser Khomeini som sitt forbilde, må skyldes for dårlig undersøkelse, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Prisen skulle egentlig deles ut på Nationaltheatret. Men teateret sa tirsdag at de ikke ville at den skulle deles ut der likevel. Årsaken var sikkerhet. De fryktet at utdelingen ville føre til demonstrasjoner. De var redde for at det skulle gå ut over barna som skulle delta i arrangementet. Og nå har altså Slottet bestemt at utdelingen skal utsettes. De har ikke satt noen ny dato for utdelingen.

Mandag skal Slottet møte Linstad for å snakke med ham.

– Slottet har bedt om tid til å tenke. Det aksepterer vi. Det er ennå ikke bestemt hva som skjer og om noen står i veien for denne prisen, sier Trond Ali Lindstad til kanalen TV 2. Han hadde tatt på seg bunad for å motta medaljen.

– Medaljen er egentlig ikke så veldig viktig. Den viser at vi gjør et viktig arbeid, fortsetter han.

Linstad var omringet av pressefolk og glade barn ved Urtehagen friskole. Det var da han fikk beskjeden om at Slottet vil utsette utdelingen av medaljen.

Marianne Hagen er kommunikasjons-sjef ved Slottet. Hun sier saken er vanskelig.

– Jeg har i dag vært i kontakt med Linstad. Jeg har sagt at denne saken er komplisert. Vi har bedt om å få litt mer tid. Vi vil gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt et møte på mandag, sier Marianne Hagen til NTB.

– Kan det bli aktuelt for kongen og medaljerådet å trekke tilbake tildelingen av medaljen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Hagen.

– Dere sier at «saken er komplisert». Betyr det at tildelingen av medaljen har vært vanskelig, eller er det blitt vanskelig nå?

– Det ønsker jeg heller ikke å kommentere.