Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Solberg ber folk unngå reiser til andre land

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn i andre land om å bli der denne påska. Hun sier flere kan måtte være i karantene på hotell når de kommer til Norge.

Solberg møtte opp i Stortinget tirsdag morgen. Hun fortalte hva regjeringen gjør for å hindre smitte. 

– Hvis vi klarer å holde smitten lav i mars og april, så kan vi begynne å åpne opp i mai, sa Solberg. Men da må færre bli smittet. Nå sprer hver smittede korona til 1,3 andre.

(Du kan se opptak av sendingen nederst i saken)

Solberg sier de vil gi mer makt til kommuneleger. De skal få lov til å innføre tiltak lokalt raskere enn de har nå. Hun sier også at de vil følge nøye med på smitte i de neste ukene. Hvis den øker, så vil det komme strenge regler. Det kan skje kort tid før reglene skal bli gyldige. Men de vil vente før de lager nye regler.

Solberg ber likevel om at folk følger råd for å hindre smitte. Folk bør ha mindre kontakt med andre personer enn de ville hatt til vanlig. Solberg ba om at alle unngår reiser til andre land i påska. Folk fra Norge som bor i andre land bør heller ikke komme hjem i år, sa Solberg. Det kan også komme andre råd og regler før påske.

Dette er noen av reglene som kan bli innført:

Folk bør ikke ha kontakt med mer enn ti personer på fritiden.

Folk bør holde to meter avstand.

Bare 20 personer kan delta på arrangementer inne. Da må det også være faste plasser.

Det kan være 50 personer i begravelser. Det samme gjelder for arrangementer inne for barn og unge fra samme kommune.

Det kan være 50 personer  på arrangementer utendørs.

– Vi ber allerede nå om at nordmenn som bor i utlandet, blir der. Det gjelder også for studenter, sa Solberg.

8.000 personer har reist ut av landet den siste uka, ifølge kanalen NRK

– Vi vil innføre strenge regler på grensa. De som har reist ut fra Norge må være forberedt på at de må i karantene på hotell. Vi ser det kommer smitte over grensen. Det er ikke arbeids-innvandring som er årsaken. Det er folk fra Norge som har vært i andre land. Flere av dem smitter folk i sin familie. Det gjør at vi må ha strengere regler for dem, sa Solberg til NRK.

Det vil trolig bli et krav om å ha eget soverom og bad for å være i karantene hjemme. Det er for å hindre at folk smitter andre som de bor med. Hvis det er umulig, så må de på karantene-hotell, ifølge Solberg.

Det siste døgnet har det vært rekordmye smitte i Oslo. Bare én gang har det vært flere smittede i Norge totalt. Det gjør at det er behov for strenge regler, sa Solberg.

Oslo kommune vil trolig bli mer stengt tirsdag, ifølge avisa VG. Raymond Johansen er leder for byrådet i byen. Han har varslet at han vil møte pressen om tiltak. Det skal skje tirsdag klokka 13.00.

 

Det er Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon som har laget sendingen.