Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sorg gir ikke sykemelding

Leger gir feil diagnose. De gjør det for at pasienter i dyp sorg skal få sykemelding.

– I disse dager vil mange fastleger jukse. De vil skrive at pasientene har en annen diagnose, sier lege Morten Laudal til nettavisen aftenposten.no

Det vil legene gjøre for pasienter som er i sorg. Familien til dem som døde på Utøya og i regjeringens kontorer i Oslo er i dyp sorg. Det er også familie og venner av overlevende. De kan slite med å møte hverdagen. Ifølge reglene har de ikke rett på sykemelding. Sorg er ikke grunn god nok til å være syk.

LES MER HER: Sorg og glede

Laudal sier at ingen lege vil nekte sykemelding i denne situasjonen. Men de må «hvitvaske diagnoser». Med det mener han at de må skrive at pasienten er syk av noe annet enn sorg. Mange vil få en psykiatrisk diagnose som ikke stemmer.

– På sikt vil vi få en feil statistikk. Det vil se ut som svært mange hadde psykiatriske problemer i 2011. I virkeligheten var mange i dyp sorg, sier Laudal.

Sorg er ikke sykdom. Det sier Helsedirektoratet og arbeids- og velferdsetaten Nav. Men tap og sorg kan føre til sykdom og symptomer. Dette er en grense som legene ikke vil bry seg så mye om nå.

– Vi vil ikke bry oss om det. Familier til ofre og andre berørte som har behov for sykemelding, vil få det, sier Laudal. Han er klar over at han og landets fastleger bryter reglene fra Nav.

Nav vil at sørgende heller skal snakke direkte med sin arbeidsgiver. Arbeidsgiveren bør ta hensyn til sorg etter terrorangrepene, mener Nav. Det melder nyhetsbyrået NTB.