Norge

Spesialgruppe skal sende asylsøkere hjem

Regjeringen lager en spesialgruppe. Den skal sende asylsøkere ut av Norge.

Spesialgruppen skal bestå av ansatte fra Politiets utlendingsenhet (PU). Og Utlendings-direktoratet (UDI).

Politiet sier at de mistenkte for bråket er avhørt. Og det jobbes med å finne ut hva som skal skje med de som er pågrepet. Det skjer etter at Lier ventemottak brant ned natt til onsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Jeg startet bråket

Nå vil myndighetene se nøye på sakene til asylsøkerne.
– Ingen skal kunne gjøre slike handlinger i et forsøk på å få bli i Norge, sier Christine Fossen. Hun er politimester i Søndre Buskerud politidistrikt.

Beskjeden fra Ida Børresen er den samme. Hun er direktør for UDI.
– Dette svekker sakene til de som har vært med på bråket, sier hun.

Det er vanskelig å returnere mange av beboerne på ventemottakene. Det sier Politiets utlendingsenhet. Årsaken er at asylsøkerne ofte mangler papirer som viser hvem de er.

Børresen sier at uroen på mottakene er alvorlig.
– Det er gjort skade for mange millioner kroner. Og mange liv ble satt i fare, sier hun.

UDI har flyttet noen av beboerne til mottak i Hurdal i Akershus. Resten av dem flyttes til et annet mottak onsdag. UDI vil også finne ut hvor lang tid det vil ta å reparere mottaket i Lier.

Knut Storberget er justisminister for Arbeiderpartiet (Ap). Han mener forholdene på ventemottakene er gode nok. Og at uroen de siste dagene er uakseptable.
– Beboerne får mat og 100 kroner i uken i lommepenger. Det er greit i en periode, sier han.

Storberget er opprørt over brannen i Lier.
– Oppførselen er helt uakseptabel. Ingen kan forsøke å tvinge seg til opphold i Norge. Dette er folk som har fått avslag på sine asylsøknader. Vi har bedt dem om å bruke de veldig gode, friville retur-ordningene vi har, sier Storberget. Det skriver nettavisa NRK.no.

Storberget sier at asylsøkerne kan bli tvunget til å reise ut av Norge. Det skjer hvis de ikke reiser frivillig. Problemet er at mange lyver om hvem de er. Og om hvilket land de kommer fra.
Det kan bli lettere for myndighetene å sette asylsøkerne i fengsel. Det kan skje hvis asylsøkerne bruker et annet navne enn sitt eget.
– De kan holdes lengre innelåst før vi vet sikkert hvem de er. Da kan de også returneres til hjemlandet. Det kommer, sier Storberget.

Siste utgave

På forsiden nå