Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Staten sier unnskyld til «tyskerjentene»

De mistet statsborgerskapet og ble satt i egne leire. Nå sier statsminister Erna Solberg unnskyld for Norges behandling av «tyskerjentene».

Titusener av norske kvinner ble sendt til egne leire etter andre verdenskrig. De mistet sitt norske statsborgerskap. Det eneste de hadde gjort galt, var å ha et forhold til menn i tysk tjeneste. Noen hadde fått barn med dem. Norske myndigheter straffet «tyskerjentene» uten lov og dom.

Noen opplevde hevn fra vanlige folk. Det var vanlig å skamklippe de såkalte «tyskertøsene».

Ingen vet nøyaktig hvor mange kvinner det gjelder. Men det er trolig mellom 40.000 og 50.000. Det er registrert mellom 10.000 og 12.000 norsk-tyske barn.

– Flere tusen kvinner ble kalt «tyskerjenter» eller «tyskertøser· De ble sendt i leire. De mistet statsborgerskapet sitt og ble sendt ut av landet. Uten lov og dom. Norske myndigheter behandlet dem på en uverdig måte. Rettsstaten sviktet dem, sier Statsminister Erna Solberg onsdag.

Det var Norges offisielle unnskyldning til disse kvinnene. Den kom nå fordi erklæringen om menneske-rettigheter er 70 år gammel.

Staten gir samtidig penger til forskning. Solberg sier at det også vil bli lettere for ofrene å få økonomisk erstatning.

– En god unnskyldning kan ha mye kraft. Det kan bety at grupper får svar på behandlingen av dem, sier Guri Hjeltnes til kanalen NRK. Hun er leder ved Senter for studier av holocaust og livssyns-minoriteter (HL-senteret).

Myndighetene som har makten i dag, var ikke selv ansvarlige for det som skjedde. Likevel kan en god unnskyldning bety mye. Den kan gi ofrene tilbake sin ære og identitet, forklarer Hjeltnes. Det kan skje når myndighetene innrømmer skyld og feil.