Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stor motstand mot vindkraft i Norge

101 norske kommuner har områder som er passer for vindkraft. Men 78 av disse sier nei vindkraftverk.

I 101 norske kommuner er det områder som er godt egnet for vindkraft på land. Det er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) oversikt. 78 av disse kommunene sier nei til bygging av vindkraftverk. Bare fem sier ja. 18 har ikke svart eller vet ikke.

Det viser en oversikt fra avisa Klassekampen. Avisa har i tillegg vært i kontakt med ordførere i 18 kommuner. De fikk mange flere negative eller usikre svar enn positive. Bare tre ordførere de snakket med, er positive til vindkraft. De kommer fra Hammerfest, Måsøy og Kvalsund i Finnmark.

Fristen for å si hva en mener om vindkraft i disse områdene, går ut om to uker. Det ser ut til at bare ett av de 13 områdene NVE har foreslått, kommer til å si ja til vindkraft. Det er Vest-Finnmark.

Gjesdal kommune i Rogaland har tidligere sagt ja til et nytt vindkraftverk i kommunen. Men nå angrer politikerne. De forsøker å stanse planene. Her kan du lese mer om den saken

Tirsdag skal statsminister Erna Solberg på toppmøte om vindkraft til havs. Det er i Bergen. Vi kan komme til å trenge vindkraft til havs for å produsere mer miljøvennlig energi. Det er dersom motstanden mot vindkraft til lands fortsetter.