Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Store nok til å ta makten

Høyre og Frp er til sammen store nok til å styre sammen. Det viser en ny meningsmåling.

Hadde det vært valg i dag, kunne Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) til sammen fått flertall til å styre landet. Det viser en meningsmåling som er gjort av Norstat for kanalen NRK.

Partiene ville til sammen fått 102 mandater på Stortinget. Det er mange nok til at de ikke ville trengt støtte fra små partier for å danne regjering.

– Jeg har aldri sett så høye tall for Frp og Høyre før, sier valgekspert og professor Bernt Aardal.

I målingen får Høyre en støtte på 32 prosent. Frp får 20,4 prosent. Det betyr at Høyre ville fått 62 mandater på Stortinget. Frp ville fått 40.

LES MER HER: Flest vil ha Erna Solberg som statsminister

I den samme målingen går det ikke like bra for regjeringspartiene. Arbeiderpartiet går tilbake 3,1 prosentpoeng og havner på 27, 1 prosent.

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti havner under sperregrensen på 4 prosent. SV får 3,9 prosent støtte og Sp 3,5 prosent.

Sperregrensen er grensen for hvor mange prosent et parti må ha av stemmene for å få en utjevnings-mandat. Det er 19 utjevnings-mandater på Stortinget. De skal gjøre fordelingen av makt mer rettferdig.

Valgforsker Aardal understreker at det er store forskjeller i meningsmålingene. For bare tre uker siden fikk Frp 10,9 prosent støtte på en måling laget av InFact.

Slik var støtten for de andre partiene:
Kristelig Folkeparti: 5,8 prosentpoeng
Venstre: 3,6
Rødt: 0,8
Miljøpartiet De Grønne: 0,9
Andre: 1,8 prosentpoeng