Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Store skader etter flom på Sørlandet

Hus er ødelagt, butikker er oversvømt og veier og toglinjer er stengt.

Norge

Det kraftige regnet og flommen på Sørlandet har gjort stor skade. Mandag kveld regnet det mindre. Dermed startet vannet å trekke seg tilbake. Flere stengte veier har blitt åpnet igjen. Andre veier er stengt på ubestemt tid.

Det ble meldt om skader i Telemark, Trøndelag, Rogaland og andre steder i landet mandag.

Faren for ras er ikke over selv om det regner mindre. Kristiansand kommune har advart sine innbyggere.

– Vi tror ikke at det er stor fare for nye ras der ras har gått i helgen eller i dag. Det er viktig for beredskapen at folk følger med på egen eiendom og utsatte områder, skriver Kristiansand kommune på sine nettsider.

Faren for flom var på det høyeste nivået mandag ettermiddag i Aust- og Vest-Agder. Faren er på nest høyeste nivå tirsdag. Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Rogaland er faren for flom også på nest høyeste nivå.

Det kan fortsatt komme mye regn. Noen steder mellom 40 og 70 millimeter, melder NVE. Nedbøren beveger seg tirsdag østover og inn i Sverige.

Om lag 70 veier var stengt på Sørlandet mandag ettermiddag. Nå er flere av dem åpnet igjen, ifølge Statens vegvesen.

Også NSB sliter med vannet. Sørlandsbanen vil være stengt i rundt fem dager.

I Lindesnes i Vest-Agder ble en bil tatt vannet fra elva Audna. Bilen kjørte da vannet tok bilen. Det sier politiet i Agder til nyhetsbyrået NTB. Den 70 år gamle sjåføren skal bare ha blitt lettere skadd i den dramatiske ulykken.

I Kiledalen i Kristiansand kommune ble en annen bil sittende fast i vannet. Personene i bilen gikk ut på biltaket, og måtte reddes med båt, skriver avisa Fædrelandsvennen.

Folk i bygda Drangshollt i Kristiansand har blitt hardt rammet. Tovdalselva flommet over og ødela flere hus.

– Vi har ikke noe hjem lenger. Vannet står langt oppover veggene og det flyter rotter rundt i huset vårt. Det er helt ubeskrivelig, sier Lena Juul til kanalen NRK.

Mandag ettermiddag hadde forsikrings-selskapene fått inn over 1.500 meldinger om skade. I tillegg kommer skader på biler og båter. Det ventes at det kommer mange flere meldinger om skade de neste dagene.