Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Strengere grensekontroll i Norge

Regjeringen innfører grensekontroll på ferger og veier inn til Norge. Kontrollen får støtte av de andre partiene.

Norge innfører grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland og trapper opp grensekontrollen langs innfartsveiene til Norge fra torsdag klokken 8. Den strengere grensekontrollen skal i første omgang vare i ti dager.

Tirsdag sa Sveriges statsminister Stefan Löfven at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen. Sverige vil derfor sette i gang tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

Det er derfor Norge trapper opp grensekontrollen.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til kanalen NRK.

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene. Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til kanalen TV 2.

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

– Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

Regjeringen vil også vurdere å innføre kontroll av samtlige reisende på landets flyplasser.