Norge

Studenter fra fattige land forsvant

Regjeringen fjernet en ordning for studenter fra fattige land. Nå kommer isteden studenter fra rike familier i Asia.

– Studenter fra fattige land i Afrika studerte hos oss. De tok master i global helse. Så dro de tilbake til landene sine. De startet viktige utdanninger i sine land. Eller begynte å jobbe i viktige organisasjoner, forteller Bente E. Moen til Klar Tale. Professoren leder Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen.

Studentene hun snakker om, fikk studere i Norge gjennom en spesiell kvote-ordning. De fikk stipend og studielån så lenge de studerte her. Etterpå ble lånet slettet.

I 2016 fjernet regjeringen ordningen. Studentene må nå selv skaffe penger til å bo i Norge.

Isteden satser regjeringen mer på studenter fra landene Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika og Japan. Men studentene fra fattige land i Afrika er borte. Det er trist, sier Moen.

– De studentene vi får nå, kommer gjerne fra Asia. De har rike onkler og tanter eller foreldre. De betaler for oppholdet. Det er fint at disse får utdanning. Men det er kanskje andre som trenger det mer, sier hun.

Også andre universiteter merker endringen. Til sammen kom det 254 færre afrikanske studenter til Norge i 2017. Det er sammenlignet med 2015. Det skriver avisa Khrono.

– Vi vet ikke hva studentene som kommer nå, bruker utdanningen til. Vi synes det er litt dårlig bruk av penger. Særlig når det gjelder bistand. Vi tror kvote-ordningen hadde mye bedre effekt, sier Moen.

Fra og med 1. januar i år må utenlandske studenter i tillegg betale mer. Det er når de skal fornye sitt student-visum. Før kostet dette 3.200 kroner. Nå må studentene betale 5.300 kroner for nytt visum.

– Dette gjør det enda vanskeligere for studenter fra fattige land å komme hit, sier professoren.

Onsdag blir dette et tema under spørretimen på Stortinget. Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet vil ha svar fra Iselin Nybø fra Venstre. Hun er minister for forskning og høyere utdanning.

Siste utgave

På forsiden nå