Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svindlere prøvde å lure folk i Hedmark

10.000 personer i Hedmark fikk en skadelig epost. Personene jobber i ulike kommuner.

Svindlere prøvde å lure folk med en epost tirsdag kveld. I eposten var det et skadelig vedlegg. Det ble sendt til 10.000 personer i kommunale jobber i Hedmark. Området er en del av Innlandet fylke.

En ansatt ved driftsavdelingen oppdaget flere eposter. Han oppfattet disse som mistenkelige. Det skriver avisa VG.

Edvard Lysne er daglig leder i selskapet Hedmark IKT. Han sier at noen har sendt ut eposter til alle ansatte. De latet som de var kolleger. Det dreier seg om kommunene Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal og Grue.

Alle ansatte er rammet av dette. Hedmark IKT har ikke oversikt over hvor mange som har åpnet vedlegget.

– Nå sitter vi sammen med krise-ledelsen og tekniske eksperter. Vi skal se hva som har skjedd og avgrense mer skade, sier Lysne.

– Alle mailservere i HIKT-kommunene er under angrep med «uskyldig» mail som våpen, sier Einar Busterud til avisa Hamar Arbeiderblad. Han er ordfører i Hamar.

Inntil videre er innkommende epost stengt. Det sier Hedmark IKT på sine nettsider.

De ansatte får beskjed om ikke å åpne vedlegg de får eller har fått på sin kommunale epost. Dette gjelder også eposter de får fra folk de jobber med – fram til ny beskjed kommer.

Avsenderen ser ut til å være en i organisasjonen. Emnet på eposten vil være noe de ansatte normalt kan forvente fra avsenderen, ifølge Hedmark IKT.

Du kan sjekke om en epost er trygg. Det gjør du ved å se en ekstra gang på adressen til den som sender.

– Det kan stå «Irene Haugen» som avsender. Men hvis du klikker på navnet, er adressen «accounts.kompala@freighteach.com», opplyser IKT-leverandøren.

Også politikere er utsatt for data-angrep. Noen angrep IT-systemene på Stortinget. Det ble kjent tirsdag. Noen brøt seg inn i eposten til flere politikere.