Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Syke av vaksine?

Finland stanser vaksiner mot influensa. De lurer på om flere barn er blitt syke. Også Norge vurderer stans.

I Finland har seks barn fått sykdommen narkolepsi. Narkolepsi kan få folk til å sovne plutselig flere ganger om dagen. Barna har fått vaksine mot svine-influensa. Finland skal undersøke om de er blitt syke på grunn av vaksinen.

Ni barn til kan være syke. Normalt får to til sju finske barn narkolepsi hvert år. Det finnes ikke medisiner som fjerner sykdommen.

Halvparten av alle nordmenn har fått vaksinen mot svine-influensa. Flere av dem er barn. Legemiddel-verket i Norge vil undersøke om flere barn enn før har fått narkolepsi. Så vil de vurdere om de skal stanse vaksinen. Før helgen fikk de vite at en 8 år gammel jente har fått narkolepsi. Jenta fikk vaksinen mot svine-influensa i fjor. Legemiddel-verket skal snakke med sykehusene.

– Vi ber alle leger om å melde fra om barn som har fått narkolepsi. Det kan hende de allerede har oppdaget flere. Men at legene ikke har tenkt på vaksinen, sier Steinar Madsen til nyhetsbyrået NTB. Han er avdelings-overlege i Legemiddel-verket.

Han sier at det kan være tilfeldig at flere er blitt syke. Det kan også skyldes svine-influensaen i seg selv. Eller det kan være vaksinen. En europeisk gruppe med eksperter skal undersøke saken. De lager en rapport på fredag.