Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tennene bader i syre i påsken

Mange lar seg lokke av butikkenes tilbud på billig smågodt, brus og marsipan. Tannlegeforeningen ber folk passe på.

Sjokolade, brus og marsipan blir godt synlige i butikkene i påsken.

– Hva skjedde med godteri til barne-TV, spør Camilla Hansen Steinum. Hun er president i Den norske tannlegeforening.

Flere og flere spiser søtsaker hver dag, og ikke bare til kveldskos.

– Og så drikker vi brus og saft ved siden av. Tennene bader i syre hele veien. Det kan føre til syreskader som rett og slett sliter ned tennene dine, sier Steinum.

Hun vil ikke ta påskekosen fra noen. Men hun mener at folk bør tenke over hva de gjør med kroppen når de spiser mye søtsaker. Og selv om vi spiser mye i påsken, er det hverdagene som er den største bekymringen.

– Problemet er det at du hele tiden får i deg noe surt eller søtt. Vi ber folk om å ta ansvar for seg selv og barna slik at de ikke får en vane for å spise snop og drikke brus hver dag, sier Steinum.

Nordmenn er også glade i frukt, fruktjuice og vann med smak.

– Vi ønsker ikke at folk skal slutte å spise frukt, men vær litt bevisst på syreskader, sier hun.

Tallene viser at vi får stadig færre hull i tennene. Årsaken er blant annet at vi vet mer om hvor viktig det er at barn pusser tennene. Samtidig får flere syreskader.

Steinum sier at mange pusser tennene rett etter at de har drukket juice til frokosten.

– Mange vet ikke at et lite glass juice er nok til å myke opp emaljen på tennene. Slik kan tannbørsten faktisk pusse vekk overflaten. Sakte, men sikkert kan det bli skader av det. Så skyll munnen godt med vann før tannpussen, og vent helst en halv time med å pusse, sier hun.

Mange butikker har tilbud på usunn kos før påske. Det gjør det vanskelig å si nei. Det er også lett å kjøpe mye mer enn du hadde tenkt.

– Det er helt unødvendig med store mengder. Vi ender opp med å spise hele tiden, sier Helen Engelstad Kvalem. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Bjørknes høyskole.

– Selv om det er billig, er det enda billigere å ikke kjøpe, sier hun.

Kvalem sier det er klart at folk skal kose seg i påsken. Men at vi ikke trenger å spise godteri hele dagen. Hun har også et tips til skituren.

– Hvis du skal ha med godteri som gir energi, så er det lurt å huske at en nøttemiks med tørket frukt er bedre enn sjokolade. Til og med marsipan er bedre enn sjokolade, sier Kvalem.

Tannlegeforeningen ønsker seg tilbud på sunne varer neste påske.

– Det hadde vært noe. Vi har jo forresten noe av det beste i verden helt gratis: Flott, rent vann fra kranen. Også i påsken, sier Kvalem.