Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tøffere krav til studenter

I høst blir det nye regler for studielån.

Kravene til studenter blir strengere. De må gjøre ferdig graden for å få deler av studielånet som økonomisk støtte.

Tidligere fikk studenter 40 prosent av pengestøtten fra Statens Lånekasse som et slikt stipend. Kravet har vært at du ikke har bodd sammen med foreldrene dine. Du kan heller ikke ha tjent for mye, fått trygd eller hatt for mye penger i banken.

Fra i høst må studenter som tar høyere utdanning, gjøre ferdig studiet de har startet på. Hvis ikke må de betale all pengestøtten tilbake over år. Blir de ferdige i tide, blir alt gjort om til stipend.

25 prosent av lånet kan bli gjort om til stipend året etter at eksamen er bestått. 15 prosent gjøres om bare for dem som faktisk fullfører graden sin. Det gjelder enten de tar en bachelor-grad eller en mastergrad.

Men kravet gjelder ikke alle. Blant annet for noen videreutdanninger for sykepleiere.

Studentene er uenige i de nye reglene. Likevel bestemte regjerings-partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti å innføre reglene.

Islelin Nybø er minister for høyere utdanning. Hun mener studenter vil bli motivert av de nye reglene. Halvparten av bachelor-studentene bruker mer tid enn det som er satt opp som heltidsstudier. Det skriver Statistisk sentralbyrå i en rapport.  Det tar tre år å ta en bachelorgrad. Mastergrad er fem års studier.

Studieåret 2019–2020 kan studentene få 110. 200 kroner i støtte. Men for at lånet skal gjøres om til stipend, kan de ikke tjene for mye. Studentene kan tjene maksimalt 182.575 kroner i 2019 og 188.509 kroner i 2020.