Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tolga fikk inn 7 millioner kroner ved å melde feil

Tolga kommune meldte at flere var psykisk utviklingshemmet. Det fikk de mye tilskudd for.

Mandag kom rapporten om Tolga-saken. Den handler om feil som ble gjort av Tolga kommune.

Kommunen meldte at flere mennesker var psykisk utviklingshemmet når det ikke stemte. Det fikk de tilskudd for. Tolga kommune gjorde også feil når de meldte inn sakene for å få tilskudd.

Det finnes likevel ingen beviser på at kommunen har gjort noe med vilje for å skaffe seg penger.

Rapporten viser i tillegg flere feil i behandling av sakene til folk. Det gjelder i å sette diagnoser om psykisk utviklingshemming. Det gjelder også regler for når folk skal ha verge. Det vil si at andre får ansvar for økonomi og andre viktige ting i livet ditt. Folk i ulike jobber har også snakket for dårlig sammen.

Rapporten ble bestilt av myndighetene. Regjeringen ba om gransking. De ber Helsedirektoratet se på rutiner. Saken er også undersøkt av Fylkesmannen i Vest, Statens helsetilsyn og Statens sivilretts-forvaltning.

 

Slik er Tolga-saken

  • Kommunen Tolga i Hedmark sa at tre brødre var psykisk utviklingshemmet. De trengte verger til å passe på dem økonomisk.

  • Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen fikk aldri vite at kommunen sa de var psykisk utviklingshemmet.

  • Brødrene ble undersøkt. Den ene broren ble bestemt å være moderat psykisk utviklingshemming i 2014. De andre to brødrene hadde ingen utviklingshemming. Det viste en undersøkelse i 2018.

  • Avisa VG avslørte saken. De fant ut at Tolga kommune har doblet antallet personer med psykisk utviklingshemming. Det har skjedd fra 2013 til 2014.

  • Kommunen kan ha fått 1,5 millioner kroner i året i ekstra støtte. Det mener den tidligere rådmannen i kommunen.

  • Rådmann Siv S. Sjøvold sier at penger aldri var årsaken til doblingen.

  • Myndighetene har gransket saken. Rapporten kom 11. februar. Saken gjør at alle regler skal ses på når det gjelder psykisk utviklingshemming og det å ha verge.

Kilder: NTB, VG, regjeringen.no