Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Underskudd på 3 milliarder

Flyselskapet SAS hadde et underskudd på 3 milliarder svenske kroner i 2010.

Det er ingen nyhet at flyselskapet SAS sliter med økonomien. Nå er regnskapet for 2010 kommet. Det viser at SAS fremdeles har store problemer. SAS hadde et underskudd på 3 milliarder svenske kroner i fjor. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: SAS må spare

I 2009 var resultatet før skatt et underskudd på 3,4 milliarder kroner. Da tjente SAS 44,9 milliarder kroner. I 2010 var omsetningen på 40,7 milliarder svenske kroner. SAS tjente altså mindre i 2010 enn i 2009. Men i 2010 var underskuddet litt mindre enn året før.

Årsaken skal være askeskyen som lå over Europa i fjor vår. Da ble det forbudt å fly de fleste steder i Europa. SAS tror de tapte rundt 700 millioner svenske kroner på forbudet mot å fly.

LES MER HER: Mer aske truer Europa

SAS står for Scandinavian Airlines System. Det er et skandinavisk flyselskap. De skandinaviske landene er Norge, Sverige og Danmark. Selskapet ble startet i 1946. Da gikk ett norsk, ett svensk og ett dansk flyselskap sammen og laget ett stort selskap.

I dag er det den svenske staten som har flest aksjer i SAS. Den norske og den danske staten har også aksjer i SAS. Også flere privat-personer og institusjoner eier aksjer i selskapet. De som eier aksjer i et selskap, eier også en del av selskapet.

LES MER HER: Alle SAS-fly sto på bakken

SAS har flere ganger blitt kåret til det mest punktlige flyselskapet i Europa. Men det hjelper ikke når økonomien er dårlig. Mange mener den norske stat burde selge aksjene sine i selskapet. I januar sa den kjente forretnings-mannen Olav Thon at han mener staten bør selge seg ut av SAS.

– Staten har ingenting å gjøre i SAS. Staten bør trekke seg ut, sa Thon til kanalen NRK. Han mener staten heller bør eie aksjer i bedrifter som jobber med råvarer.

Bjørn Kjos tror staten selger aksjene sine i SAS i løpet av to år. Han er konsernsjef i Norwegian. Det er den største konkurrenten til SAS.

Næringsminister Trond Giske har sagt at han er enig i at staten bør selge SAS-aksjene sine. Men han vil vente til de kan få en god pris. Det sa han til NRK i vinter.

Emneord

norge fly sas askesky