Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uvanlig kaldt i mye av Norge

Mange steder var det kaldt natt til torsdag. Flere steder ble det også kulde-rekorder.

Stor-Elvdal var det kaldeste stedet i Norge natt til torsdag. Det ligger i Innlandet fylke. Der var det minus 0,2 grader. Flere steder sør i Norge var det rekord-kaldt. Men det kan bli rekord-varmt på øya Svalbard.

– Det er to årsaker til de at det er kaldt nå. Det er et lavtrykk over Finland og klar himmel. Lavtrykket gjør at det blir nordavind over hele Norge. Den klare himmelen gjør at varmen stiger og blir borte. Den blir ikke stoppet av skyene, sier Charalampos Sarchosidis til nyhetsbyrået NTB. Han er stats-meteorolog.

Les også: De seiler og klatrer langs kysten i Norge

Det var flere steder enn Stor-Elvdal som fikk kulde-rekord i natt. Nesbyen i Viken hadde 2,3 grader. På Blindern i Oslo var det rekord med 7,1 grader.

Men luften som strømmer rundt lavtrykket gir mer enn bare kulde. Det fører også til at varm luft kommer fra sør opp mot Svalbard og Russland.

– Svalbard kan få opp mot 18 grader. Da blir det varmerekord i løpet av helga, sier Sarchosidis.

Les også: Hoteller har sine egne historier

Han har ingen gode nyheter for de som håper på varme og sol i resten av landet. For mange vil det fortsatt bli vær som skifter. Og det er ingen varme i vente i helga.

– Det er grått og kjedelig i nord. I løpet av helga blir det finere. Men da blir det motsatt i Sør-Norge. Der det kan bli byger natt til søndag, sier Sarchosidis.