Valg2021
Bildet er av en pult. Det er en skolebok, en bærbar pc og en flaske på pulten. Bildet viser henede til en elev som er inne for å stemme digitalt ved skolevalget. Foto: Heiko Junge / NTB

Disse partiene gjorde det best i skolevalget

Arbeiderpartiet ble største parti ved skolevalget i år. Men det er tre andre partier som kan juble minst like mye.

Tirsdag ble det kjent hvem som vant skolevalget i år. Årsaken til at dette er viktig, er at det ofte kan si noe om hva som kan skje ved det vanlige valget 13. september. Selv om det kan bli et litt annet resultat for hvert parti, er det ofte et tegn på hvem som får makten. Slik har det vært i 30 år, skriver Arne Strand. Han er politisk kommentator i Dagsavisen.

Arbeiderpartiet (Ap) ble størst. De fikk støtte fra 23,3 prosent av elevene som stemte. Det er fjerde gang på rad de er største parti i dette valget. Men de får 4,4 prosent færre stemmer enn sist. Om det var resultatet ved et stortingsvalg, ville de mistet 12 plasser.

For færre elever har stemt på Høyre og KrF enn sist gang. KrF ville fått null plasser på Stortinget om dette blir resultatet etter valget. Og Høyre ville fått tre færre, ifølge Pollofpolls og avisa VG. Det hjelper lite at både Fremskrittspartiet (FrP) og Venstre (V) får mye mer støtte. De er av to av tre partier som har den største forbedringen siden sist. V får fem flere plasser, og FrP får sju flere.

Sosialistisk Venstreparti (SV) er det tredje partiet som kan juble over å gjøre det mye bedre. De ville fått fem ekstra plasser. Senterpartiet (Sp) gjør det også bedre enn sist. De vil få tre ekstra plasser om dette blir resultatet av valget også.

Erna Solberg kan være ferdig i jobben om det vanlige valget blir som skolevalget. Men da må Jonas Gahr Støre endre planen sin for å kunne ta over. Han har et ønske om å lage regjering med Sp og SV. Men for å få flertall må han få med et ekstra parti.

For Ap, Sp og SV får bare 81 plasser. Da kan Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) avgjøre. Begge fikk litt mindre støtte enn ved sist skolevalg. Det gjør at de begge ville mistet én plass. Men Rødt ville fått åtte plasser, og MDG 11 plasser.

Dermed har flest elever i Norge stemt på partier som vil ha en ny regjering.

Er du usikker på hva du vil stemme? Her kan du lese hva som er partienes viktigste saker. Du kan også lese mer om valget her.

Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå