Valg2021

Færre enn 100 stemmer kan få følger for fire partier

Det telles stemmer ennå. Noen få stemmer kan føre til endringer flere steder i landet.

I Nordland har noen få stemmer ført til store endringer. De gjør at Sosialistisk Venstreparti (SV) ser ut til å få et direkte mandat på Stortinget. Det skjer på samme tid som Høyre mister ett mandat. SV så ut til å få et utjevnings-mandat i fylket, men det blir også endret når de får et direkte.

Det som skjer i Nordland får følger andre steder. Det gjør at de skal ha et utjevnings-mandat, og det får de i Akershus. Det var det Venstre som hadde. De får i stedet et utjevnings-mandat fra Nord-Trøndelag.

Rødt hadde utjevnings-mandater i Nord-Trøndelag. De skal også ha et nytt, og det får de i Nordland.

Folk teller nå forhånds-stemmer ekstra nøye for å være sikre. Det er stemmer som har kommet sent, sier Valg-direktoratet til kanalen NRK.

Det er svært jevnt. Tirsdag kveld var det en forskjell på noen titalls stemmer. Om det snur igjen, vil det også kunne føre til endringer de andre stedene en gang til.

Et annet parti har fått ekstra stemmer når det er telt stemmer tirsdag kveld. Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan nå være svært nær sperregrensa. Ifølge kanalen TV 2 kan de mangle under 1.800 stemmer fra å komme over.

Nå har de fått 3,94 prosent av stemmene. Men selv om det er flere stemmer å telle, så tror ikke Terje Sørensen at de kommer så mye nærmere målet. Han har analysert tallene for kanalen.

– MDG vil nok være det partiet som har havnet under sperregrensa med aller minst margin. De kan komme til å mangle rundt 1.500 stemmer, sier Sørensen.


Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå