Norge

– Vanskelig å forestille seg det som skjedde her

Mandag fikk rundt 200 presse-folk komme til Utøya. De fikk for første gang se øya med egne øyne etter massakren 22. juli.

Rundt 200 journalister og teknikere fikk mandag komme til Utøya. Det var første gang øya ble åpnet for pressen etter at 69 mennesker ble drept her 22. juli. Journalistene fikk gå på de samme stiene som de livredde ungdommene løp på. Det var da de forsøkte å komme seg unna gjernings-mannen. Pressen fikk også se stedene hvor mange ungdommer ble drept. Det ble en spesiell opplevelse for mange.

LES MER HER: Åpner Utøya for pressen

Yvonne Fondenes har jobbet mye med saken om terror-angrepene for kanalen TV 2. 22. juli jobbet hun med saken fra Sundvollen og Sollihøgda på fastlandet. Det var der de som overlevde angrepet, kom i land. Fondenes intervjuet ungdommer som hadde kommet seg unna skuddene. Hun snakket også med familier som ventet på sine kjære. Mandag fikk hun se stedene som ungdommene fortalte henne om, med egne øyne.

– Det er veldig spesielt å komme ut her. Jeg har gått litt rundt på øya alene. Jeg ville finne stedene vi har hørt om, og ikke sett. Det er litt ubehagelig å gå rundt her. Samtidig er det veldig stille og rolig. Det er vanskelig å forestille seg de grusomme handlingene som skjedde her for to måneder siden, sier Fondenes til Klar Tale.

Rundt 60 redaksjoner fra 13 land hadde sendt sine journalister til Utøya denne dagen. Kiyoharu Akiba jobber for den japanske TV-kanalen Tokyo Broadcasting System. Han ønsket også å se Utøya med egne øyne.

– Det føles litt rart å være her i dag. Vi vet alle sammen om de forferdelige tingene som skjedde her. Det er veldig trist å tenke på. Men øya er veldig fredelig, til tross for det som skjedde, sier Akiba.

Han forteller at nyheten om terror-angrepene fikk mye oppmerksomhet i Japan.

– Mer enn 70 personer døde til sammen på Utøya og i Oslo. Det var bare en mann som gjorde det. Mange vestlige medier sa at det kunne være et islamistisk angrep. Men det var det ikke. Det ble gjort av en norsk mann som hadde merkelige tanker. Det var veldig sjokkerende. Det var en stor nyhet i Japan, også, sier han.

Eskil Pedersen leder Arbeiderpartiets ungdoms-organisasjon AUF. Han sier at mange av de som overlevde angrepet, har gruet seg til at pressen får dra til Utøya. Det gjelder også de som har mistet noen. Nå blir avisene igjen fylt med bilder fra øya. Det gjør at de vonde minnene kommer tilbake.

– Disse menneskene har fått være alene med sin sorg her ute. Nå åpnes øya opp for alle. Men vi har sagt ifra til dem at pressen skulle ut hit i dag. Da har de muligheten til å ikke høre på radio, se på TV eller lese avisa, hvis de ikke ønsker det, sier Pedersen.

LES MER HER: De første familiene i land på Utøya

Siste utgave

På forsiden nå