Norge

Vanskelig avtale for Frp

Regjeringen måtte gå med på flere miljøvennlige skatter og mer bistand. Det måtte til for å få til avtalen om budsjettet med Venstre og KrF.

Mandag la regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) fram sitt tillegg til statsbudsjett for neste år. Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) måtte gå med på flere skatter for miljøet og mer bistand. Ellers ville det ikke blitt noen avtale om budsjettet med Venstre og KrF.

– Jeg skal ikke legge skjul på at økte avgifter smerter for oss. Men det var nødvendig denne gangen å komme fram til enighet, sier Hans Andreas Limi til nyhetsbyrået NTB. Han er Frps forhandler.

Forhandlingene ble ferdige etter tre lange uker. Da var partiene på overtid. Endelig kunne de fire partene på Stortinget presentere neste års statsbudsjett mandag kveld.

Forhandlerne fra Venstre og KrF var fornøyde. De hadde fått kuttet mye i hvor mye penger regjeringen ønsket å ta fra bistand og bruke på asyl. I tillegg hadde de fått til flere miljøvennlige skatter og sikret mer penger til barnehage, småskole og enslige minste-pensjonister.

Totalt har det blitt flyttet på drøye 5,9 milliarder kroner. Høyere avgifter på flyreiser og strøm ga til sammen nesten 1,7 milliarder kroner ekstra. 4,8 milliarder kroner skal dekkes inn blant annet fra det statens selskaper tjener.

Limi sier at det har vært vanskelig for Frp å bli med alle kravene om avgifter. De har særlig kommet fra Venstre.

– Det er ikke noe hyggelig for Frp å være med på dette, sier Limi til NTB.

Han sier partiets stortingsgruppe likevel sa ja til avtalen mandag. Årsaken er at partiet har klart å få til noen viktige saker for dem. Det gjelder blant annet mindre kutt i pensjonen til pensjonister som er gifte eller bor sammen med noen. Frp har også fått til en ny reform for bompenger.

Opposisjonen på Stortinget gir lite ros til budsjettet. Arbeiderpartiet (Ap) kritiserer partene for å bruke for mye oljepenger. Ap mener også at de ikke tar arbeidsledigheten alvorlig nok.

Marianne Marthinsen er Aps finanspolitiske talsperson. Hun er svært kritisk til å hente ut mer av pengene som statlige selskaper tjener.

– Dette er en tid hvor vi trenger flere arbeidsplasser og økte investeringer. Da er dette rett og slett mot sin hensikt, sier hun til NTB.

LES MER HER: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Siste utgave

På forsiden nå