Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vant rettssak mot banken

Ivar Petter Røeggen vant i Høyesterett mot DNB. Banken må gi ham erstatning for penger han tapte. Dommen kan gjelde for veldig mange andre også.

Fredag kom dommen i ankesaken fra Ivar Petter Røeggen. Han hadde gått til sak mot banken DNB. Banken tapte. Banken må gi Røeggen erstatning for å ha tapt penger han hadde spart.

– Dette er veldig gledelig, det er jo et knockout mot banken, sier John Christian Elden til nyhetsbyrået NTB. Han er Røeggens advokat.

DNB må betale Røeggen 230.000 kroner pluss renter. Røeggen har kjempet mot banken i sju år.

I 2000 gikk Røeggen til sin lokale DNB-bank i Kristiansund. Han lånte 520.000 kroner av banken for å sette dem i såkalte «garanterte spareprodukter». Der måtte pengene stå i seks år. Men da hadde Røeggen tapt 230.000 kroner på å følge bankens råd.

Røeggen følte seg lurt og klaget til Bankklagenemnda, som i dag heter Finansklagenemda. I 2009 sa nemnda at Røeggen burde få erstatning. Flertallet i nemnda mente banken hadde gitt for dårlig informasjon om produktet. Saken gikk videre til retten.

I Oslo tingrett ble DNB i 2010 dømt til å betale 230.000 kroner pluss renter til Røeggen. Men banken anket og ble frikjent i Borgarting lagmannsrett året etter. Røeggen anket til Høyesterett.

Dommen kan få mye å si for flere som har klaget i lignende saker. Det finnes omtrent 2.000 lignende saker i Finansklagenemda og i domstolene.

Han har fått støtte fra Forbrukerrådet underveis. De har betalt for å kjøre saken i retten, fordi de mener det er en viktig sak. Sterke banker har utnyttet småsparere, sier de.
– Vi mente vi hadde en god sak. Nå har vi fått det bekreftet, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til avisa VG.

DNB må også betale det rettssaken kostet. Det kom på 4.758.000 kroner.