Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vekter-streiken er over

Nesten 2.500 vektere har vært i streik. Nå er de og arbeidsgiverne enige om en ny avtale.

Torsdag kveld ble partene enige om en ny avtale. Det gjør at vekter-streiken er over. 2.467 vektere har vært i streik. De som har streiket lengst, startet 16. september. Det er uvanlig at en streik i Norge varer i mer enn to måneder

Streiken har blitt merket mange steder. Det har vært streik over hele landet. Og på mange typer arbeidsplasser. Et gassanlegg måtte stenge i noen dager. Og BaneNor var redd for at Oslo S måtte bli stengt hvis flere skulle streike. Det kunne fått følger for folk som skal reise hjem til jul.

Les også: Legg planer for julereisen i god tid

Vekterne er med i Arbeidsmands-forbundet. Anita Johansen er leder der. Hun sier det var umulig å fortsette streiken. Det var uforsvarlig. Både av hensyn til de som streiket, bransjen og kunder som ble rammet. Men hun sier det var nødvendig for å få resultater.

Avtalen gir vekterne 3 kroner og 50 øre mer i timen fra 1. august. Lønna skal øke med 1 krone til i timen fra 1. april neste år. Det blir også 2 kroner ekstra i timen for å jobbe skift, på natta eller i helga. Alle som kun jobber som vekter på dagtid, får rett til å ha fri på bevegelig helligdager. Det kan være i påske og jula.

NAF sier at fastlønn skal være det vanlige for vektere. Det skal bare være unntak for de som jobber deltid, og mindre enn 20 prosent. Det blir også mulig å gi timelønn til ansatte som jobber under 50 prosent. Det er et prøveprosjekt. Det blir ikke lenger mulig å avtale vakter som er mindre enn fem timer. Det er også lovet at lærlinger skal få mer forutsigbare dager.

– Det har blitt et dyrt oppgjør. Men vi er glade for at streiken er over. Det sier Anne-Cecilie Kaltenborn. Hun er administrerende direktør i NHO Service og Handel. Det er organisasjonen for arbeidsgiverne til vekterne.