Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Veslemannen beveger seg mye

Fjellet Veslemannen beveger seg flere centimeter i døgnet. Fredag fikk folk i området beskjed om å forlate husene sine.

Det er stor fare for at fjellpartiet Veslemannen kan rase. Det ligger i Romsdalen i Møre og Romsdal. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet fredag farenivået til rødt for fjellet. Folk som bor nedenfor fjellet, måtte forlate husene sine for 16. gang. Dette gjelder ni personer.

Siden fredag har fjellpartiet beveget seg 11 til 15 centimeter i døgnet. Det er i midterste og øverste parti av fjellet. Nederst har fjellet beveget seg 7 til 9 centimeter i døgnet. Det melder nettstedet Varsom.no.

Nederst ved fjellpartiet Spiret beveger det seg raskere enn tidligere år. Det skjer selv uten at det har regnet. Denne delen av fjellet er lite stabil. Bevegelsen fortsetter i samme fart, skriver NVE.

Det har rast ned steiner fra fjellet 11 ganger siden søndag kveld. Det er meldt lite regn mandag og tirsdag, men en god del onsdag og torsdag.

Veslemannen er en liten, men aktiv del av fjellet Mannen. Veslemannen er 120.000 til 180.000 kubikkmeter stort. Det er rundt 1 prosent av hele Mannen.

Fjellet er 1.294 meter høyt. Det og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune. Geologer har overvåket fjellet siden 2009.